Έπειτα από την ιστορική επίδοση του Σιν Φέιν (Sinn Fein) στις βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία, η ηγέτις του Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ θεωρεί εαυτήν πιθανή αυριανή πρωθυπουργό και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει το σχέδιό της για την επανένωση του νησιού.

Ads

Το Σιν Φέιν είναι η δεύτερη δύναμη του ιρλανδικού κοινοβουλίου, μετά το Φιάνα Φέιλ (Fianna Fail), το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο μοιράστηκε επί έναν αιώνα την εξουσία με το επίσης κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ (Fine Gael).

Εάν ανέλθει στην εξουσία μέσω ενός κυβερνητικού συνασπισμού, το Σιν Φέιν έχει ως στόχο την επανένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με το Brexit, προς το οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι αναγκάζονται τώρα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά την θέλησή τους.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ λέει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει θέση για τη Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας την γερμανική ενοποίηση. Και με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας», δήλωσε στην εκπομπή Newsnight του BBC.

«Ο χωρισμός (της Ιρλανδίας) και η διαίρεση υπήρξαν καταστροφή και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η επανένωση, η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τους κοντινότερους γείτονές μας», τόνισε.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιρλανδικής νήσου αποχωρίσθηκε από την Μεγάλη Βρετανία το 1921, αλλά έξι κομητείες του βόρειου τμήματος παρέμειναν ως επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην κυριαρχία του Λονδίνου σχηματίζοντας μαζί με την βρετανική νήσο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον πρώην πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, ένα δημοψήφισμα για την επανένωση είναι «αναπόφευκτο».

Ομως, η Αρλίν Φόστερ, η επικεφαλής του μικρού ενωτικού κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν συμφωνεί.

Η Αρλίν Φόστερ επισημαίνει ότι μόνο ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία δύναται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επανένωση, «εάν θεωρείται πιθανόν ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών» της βρετανικής επαρχίας.

«Και αυτό δεν υπάρχει», δήλωσε μέσω του Twitter η Αρλίν Φόστερ αναφέροντας τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης.

Προς κυβερνητικό συνασπισμό

Για την υποστήριξη του σχεδίου του, το Σιν Φέιν υπολογίζει στην εκλογική του επιτυχία.

Μέχρι πρότινος «παρίας» της ιρλανδικής πολιτικής ζωής σημαδεμένο ως πολιτική πτέρυγα του IRA, το Σιν Φέιν εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Σαββάτου, που δεν μεταφράσθηκε σε ανάλογο αριθμό εδρών, διότι δεν κατέβασε αρκετούς υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας.

Αυτό δεν εμποδίζει την 50χρονη Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ να ονειρεύεται ότι θα γίνει πρωθυπουργός, αν εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

«Μπορώ θαυμάσια να είμαι η επόμενη Taoiseach (πρωθυπουργός στα γαελικά)», δήλωσε κατά την διάρκεια περιπάτου στο κέντρο του Δουβλίνου.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καταπληκτικό να έχουμε έναν πρωθυπουργό που να προέρχεται από το Σιν Φέιν και επιπλέον γυναίκα», είπε στους δημοσιογράφους.

Το Σιν Φέιν καταλαμβάνει 37 από τις 160 έδρες του ιρλανδικού κοινοβουλίου, το Φιάνα Φέιλ 38 και το Φίνε Γκάελ 35.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ θα προτιμούσε να μην σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο από τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι και πολύ πρόθυμα να διαπραγματευθούν με το Σιν Φέιν.

Έχει αρχίσει συνομιλίες με μικρότερα κόμματα της αριστεράς, τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά δεν είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια συμμαχία να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.