Σε πνεύμα προεκλογικής περιόδου μπαίνουν όλο και περισσότερο οι πρόεδροι των κομμάτων της χώρας, προσπαθώντας να μειώσουν κατά το μέγιστο δυνατό την αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών και να ανακτήσουν – όσο γίνεται – την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση της Public Issue έρχεται  να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και να αποδείξει τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. 

Ads

Την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να ανατρέψει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και να κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφού χαρακτήρισε τις εκλογές που έρχονται ως τις πιο κρίσιμες μετά το 1974, αξιολόγησε ως ρεαλιστικό τον στόχο της πρωτιάς τονίζοντας πως «αν θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη και να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες για την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι στην πρώτη θέση».

Μήνυμα φρόντισε να στείλει και σε όσους θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει και νέα σκληρά μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στόχος και υποχρέωσή μας είναι να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές και ιδίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων».

Ads

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ουσιαστική ανανέωση μέσα στο ΠΑΣΟΚ και για «ανοίγματα» σε νέα πρόσωπα. 
«Χρειαζόμαστε μια Εθνική Ελλάδος. Άρα θα κυβερνήσουμε με έναν συνδυασμό και από έμπειρα και από νέα στελέχη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και από προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ, καταξιωμένους και έτοιμους να εκτελέσουν αποτελεσματικά συγκεκριμένες κυβερνητικές αποστολές».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να ασκήσει έντονη κριτική στη ΝΔ επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πολλοί που παίζουν με την τύχη της χώρας. Υπάρχουν πολλοί που παίζουν με τις θυσίες και τις αγωνίες των πολιτών. Γι’ αυτό, ο κάθε πολίτης πρέπει να σκεφτεί ποιος είναι αυτός που του προτείνει κάτι υπεύθυνο, ασφαλές, συγκεκριμένο, εφικτό και ποιος είναι αυτός που απλώς δημαγωγεί, λαϊκίζει ή θέλει να αντλήσει μικροκομματικά εκλογικά οφέλη.»

Αντ. Σαμαράς: «Χωρίς αυτοδυναμία, θα οδηγηθούμε εκ νέου στις κάλπες»

Η αυτοδυναμία της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές είναι η μοναδική ασφαλή λύση για τη χώρα, επεσήμανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που προκύψει ακυβερνησία, η κρίση θα βαθύνει. «Λύστε μου τα χέρια για να κυβερνήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η νέα προσφυγή στις κάλπες θα είναι αναπόφευκτη τονίζοντας πως «το καλύτερο σενάριο για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η αυτοδυναμία. Και αυτοδυναμία μόνον η Ν. Δ. μπορεί να κερδίσει. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από επιλογή δική μου.»

«Τώρα, ανάμεσα στην καλύτερη λύση (αυτοδυναμία) και τη χειρότερη (ακυβερνησία), υπάρχουν ίσως και “ενδιάμεσες” λύσεις», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς άφησε να εννοηθεί πως θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να μη ληφθούν νέα σκληρά μέτρα και απάντησε σε όσους εκτιμούν πως τον Ιούνιο θα υπάρξει και νέα πακέτο, δηλώνοντας: «Από τα 3 δισ. που προβλέπονται να συμφωνηθούν τον Ιούνιο για το 2012 και από τα άλλα 7 δισ. για το 2013-14 έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι δεν θα αφορούν νέους φόρους ή αύξηση υφιστάμενων φόρων. Ακόμα ότι δεν θα θίγουν τους πιο αδύναμους».

Ο κ. Σαμαράς, στη συνέχεια της συνέντευξης,  επανέφερε την πρότασή του για συστράτευση και, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως από αυτή δεν αποκλείει ούτε την Ντόρα Μπακογιάννη. «Χωρούν όσοι συστρατευθούν στον αγώνα για αυτοδυναμία και βοηθήσουν σε αυτό. Και αν προκάλεσαν κάποιοι τραύμα προηγουμένως και σήμερα θελήσουν να το θεραπεύσουν και αυτό είναι σημαντική βοήθεια».
Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, επανέλαβε πως θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια και στέλνει μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν για τα στρατόπεδα. «Ασφαλώς πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλίσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες και εγγυήσεις ασφάλειας. Αλλά κάπου πρέπει να γίνουν αυτά τα κέντρα. Και, μάλιστα, ταχύτατα».

Συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τις εκλογές διαβλέπει ο Γ. Καρατζαφέρης

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Λάρισα, διερωτήθηκε ακόμη και «αν θα γίνουν τελικά εκλογές», καθώς την τελευταία εβδομάδα δεν μιλάει κανείς γι΄αυτές. Ωστόσο διέβλεψε, ότι εφόσον γίνουν θα υπάρξει συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων καθώς «οι δύο με τις φιλότιμες προσπάθειες της τρόικα θα μπορέσουν να έχουν 151 βουλευτές για να κυβερνήσουν».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλου δηλώνοντας πως «έχουμε μία πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, έχουμε αφήσει πράγματα που μας ανήκουν στον χειρισμό των ξένων και οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν δέσει μόνοι τους πισθάγκωνα τα χέρια τους όταν υπέγραψαν την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή μετεκλογική συνεργασία του ΛΑΟΣ το απέκλεισε, επαναλαμβάνοντας για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο: «Με αυτούς τους δύο είναι αδύνατο να συνυπάρξω. Πώς θα έβαζα την οικογένειά μου σε ένα αυτοκίνητο που και οι δύο οδηγοί είναι δεμένοι πισθάγκωνα;» διερωτήθηκε και κατέληξε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αφερέγγυοι. Δεν πρόκειται ποτέ εγώ να συνεργαστώ με αφερέγγυους».

Οριοθετώντας εξάλλου το διακύβευμα των εκλογών από πλευράς ΛΑΟΣ, υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η ελευθερία της χώρας. Ενοχλούμαι εξαιρετικά, τόνισε, όταν βλέπω ένα μούδιασμα στους πολιτικούς αρχηγούς του μνημονίου και βλέπω τον Τόμσεν να μιλά για πολιτικά θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας. Έφθασε μάλιστα να δίνει και χρίσμα στον ελληνικό λαό, δηλαδή «θα ψηφίσετε αυτά τα δύο κόμματα». Ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για διέξοδο από την κρίση η οποία περιλαμβάνει «πέντε χρόνια μορατόριουμ, μείωση άμεσα της φορολογίας, νέο επενδυτικό κλίμα και ανάπτυξη από τον πέμπτο χρόνο όπου θα μπορούσε η χώρα να καταβάλλει δέκα δισ. μέχρι εξοφλήσεως και με επιτόκιο που δανείζει η ΕΚΤ στις τράπεζες όλης της Ευρώπης δηλαδή 1%».

Τέλος, ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι ο ΛΑΟΣ σε αυτές τις εκλογές θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά από εκείνα των προηγούμενων εθνικών εκλογών.

Ντ. Μπακογιάννη: «Πολύ κρίσιμες οι εκλογές για το μέλλον των επόμενων γενεών»

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να μην ενδώσει στην προεκλογική λογική και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στις μεταρρυθμίσεις Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ροδόπη, προειδοποίησε πως ένας μήνας προεκλογική περίοδος είναι αρκετός για να τιναχθεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα στον αέρα και αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον των επόμενων γενεών.

«Για πρώτη φορά ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν να μείνουν στην ευρωπαϊκή πορεία, εάν θέλουν να μείνουν στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης ή εάν θέλουν να πειραματιστούν με άλλες υποσχέσεις λαϊκιστικές και δημαγωγίες οι οποίες δυστυχώς θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη επιστροφή στη δραχμή», είπε συγκεκριμένα η κα Μπακογιάννη.

Παράλληλα είπε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν επέτρεψε στον εαυτό της το δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και είναι το μόνο κόμμα που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια καθώς από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα λέει τα ίδια πράγματα.

Επιπλέον ανέφερε βασικές προτάσεις της όπως τα χρήματα που δίνονται για το πολιτικό σύστημα να μειωθούν κατά 50% όπως και τα έξοδα της Βουλής, να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να υπάρξουν ρυθμίσεις στα δάνεια των νοικοκυριών.

Επεσήμανε επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν δουλειές είναι να γίνουν επενδύσεις και μίλησε για τις ειδικές ζώνες οικονομικής ανάπτυξης και την υλοποίηση βασικών προγραμμάτων που έχουν καθυστέρηση όπως για παράδειγμα τα γεωθερμικά πεδία στη Θράκη.

Τέλος, η πρόεδρος της Δημοκρατικής ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων της στο ψηφοδέλτιο στη Ροδόπη. Πρόκειται για τη Μαρία Γιαμουστάρη, τον Ιλχάν Αχμέτ, το Νίκο Χατζηκωνσταντίνου, το Χρήστο Μαχαίρα και τον Αντέμ Χατζηαχμέτ.

Public Issue: Με προβάδισμα επτά μονάδων η ΝΔ

Σαφές προβάδισμα επτά μονάδων διατηρεί η Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ στο νέο κύμα του βαρόμετρου της Public Issue, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Αντ. Σαμαρά φαίνεται να χάνει 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και το κόμμα του κ. Ευ. Βενιζέλου να κερδίζει 4,5 μονάδες. Στην εκτίμηση ψήφου που αφορά το β΄ 15νθήμερο του Μαρτίου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 22,5%, έναντι 15,5% που διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν τα τρία κόμματα της Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, ΚΚΕ 12% και ΔΗΜΑΡ 12% (η τελευταία χάνει 3,5% από το προηγούμενο βαρόμετρο) – ενώ στις εκπλήξεις της νέας δημοσκόπησης είναι η ενδυνάμωση του νεοσύστατου κόμματος του κ. Π. Καμμένου και της Χρυσής Αυγής, τα οποία φτάνουν στο 8,5% και στο 5% αντίστοιχα (από 6,5% και 3% προ δεκαπενθημέρου). Με εμφανή συνέπεια το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη να απειλείται για πρώτη φορά με έξοδο από το Κοινοβούλιο καθώς μετρήθηκε στο 2% (από 4%). Εκτός Βουλής (με 2%) παραμένει και η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στον αντίποδα την είσοδό τους διασφαλίζουν οριακά οι Οικολόγοι (με 3% από 3,5% που είχαν).

Το δεύτερο αξιοσημείωτο συμπέρασμα είναι ότι η Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν από κοινού μια οριακή, έστω, πλειοψηφία (154 – 155 έδρες) καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικά το 38% των ψήφων και ο περιβόητος πήχυς προσδιορίζεται σε τούτη τη μέτρηση στο 36,8%. Στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό, καθώς στην προ 15νθημέρου έρευνα, τα ποσοστά των δύο κομμάτων δεν έφταναν ακόμη και αθροιστικά σε αυτό το όριο. Γεγονός που τους επιτρέπει πλέον να ελπίζουν ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα κατορθώσουν να επαυξήσουν τη συσπείρωσή τους και τις εκλογικές τους δυνάμεις, θέτοντας προφανώς στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους το δίλημμα της ακυβερνησίας ή ακόμη και της ανεύθυνης και καταστροφικής αντιμνημονιακής ψήφου, όπως ήδη χαρακτηρίζουν τα κόμματα που αντιπαλεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Φ. Κουβέλης με 51% παραμένει ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 36%, ενώ αυξημένες είναι οι θετικές απόψεις για τον Αντ. Σαμαρά (31% από 28%). Κάτι που προκαλεί αίσθηση, πόσω μάλλον όταν αντίθετη τροχιά φαίνεται να διαγράφει η δημοτικότητα του νεοκλεγέντος αντιπάλου του, Ευ. Βενιζέλου (29% από 30%). Πλήρης ισοψηφία καταγράφεται αντιθέτως στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς αμφότεροι λαμβάνουν το 18% των προτιμήσεων, με το 34%, πάντως, να τους απορρίπτει και τους δύο.

Ενα τρίτο στοιχείο που διαφοροποιεί τα αποτελέσματα της νέα έρευνας από τις προηγούμενες είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (63%) θεωρεί απαραίτητες τις εκλογές (τον Ιανουάριο μόνον το 46% απαντούσε με τον ίδιο τρόπο). Στοιχείο που αιτιολογείται ίσως από το γεγονός ότι το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει πια απογοητευμένο από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 65% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Λ. Παπαδήμο. Ενδιαφέρον είναι τέλος ότι το 85% εκτιμά ότι δεν θα προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ως προτιμώμενες λύσεις «ψηφίζονται» μια συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς και δεύτερη η σύμπραξη Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικό είναι ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές ολοένα και αυξάνεται, κάτι που πιστοποιείται από το γεγονός ότι η επιλογή της αποχής ή η αποδοκιμαστική ψήφος (άκυρο – λευκό) περιορίζεται πια στο 19,5% όταν προ διμήνου ήταν στο 32,5%.