Από τη σύσταση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής έως την παραχώρηση υπόγειων δωματίων σε πολυκατοικίες εκτείνονται προτάσεις σχολιαστών του tvxs.gr για το ζήτημα των άστεγων. Tvxs Εκστρατεία: Κανείς άστεγος στο δρόμο

Ads

Φίλη του tvxs.gr προτείνει την ενεργοποίηση δικτύου εθελοντών μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για άστεγους και πεινασμένους, για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν φαγητό, στέγη ή ηλεκτροδότηση, και που ενδεχομένως ντρέπονται να το ομολογήσουν. «Ακόμη κι ένα πιάτο φαγητό να δίνει κανείς την ημέρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε από μία ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Έτερη σχολιάστρια του tvxs.gr τονίζει πως υπάρχουν «χιλιάδες δωμάτια σε υπόγεια πολυκατοικιών, άδεια και αναξιοποίητα», τα οποία «αν οι συνελεύσεις των πολυκατοικιών αποφάσιζαν να τα δώσουν σε εκείνους που δεν έχουν σπίτι, μαζί με περισσευούμενα σεντόνια, κουβέρτες και στρώματα, το πρόβλημα θα λυνόταν». Άλλωστε, προσθέτει για όσους ενδεχομένως ανησυχούν για την περιουσία τους, «ένας παραπανίσιος ένοικος, ειδικά αν βρίσκεται κοντά στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, δυσκολεύει το έργο κάθε διαρρήκτη».
 
Άλλος φίλος του tvxs.gr προκρίνει την παροχή χώρων κατοικίας και κάποια υποτυπώδη εργασία μέσα από τη συνεργασία ενοριών και μικρών κοινοτήτων.
 
Τη μεταφορά αστέγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την παράλληλη δημιουργία «οικιών για φτωχούς, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό και θέρμανση», στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών, εισηγείται άλλη πρόταση, η οποία υπογραμμίζει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας «φαβέλες» που θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και για τους ίδιους. Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη να χορηγηθούν σε μετανάστες τα απαραίτητα έγγραφα ώστε οι ίδιοι να απεγκλωβιστούν και να μπορέσουν να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν, γεγονός το οποίο μπορεί να «ανοίξει» θέσεις εργασίας.
 
Επιπλέον, εκφράζεται το αίτημα η εκάστοτε δημοτική αρχή να δημιουργήσει το «σπίτι του φτωχού» σε κτίρια υπό την κατοχή της, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και τις ενορίες. «Κάθε δήμος να αναλάβει τη διατροφή των παιδιών που χρειάζονται σίτιση, όπως και την ιατρική τους κάλυψη, την ένδυση και την υπόδησή τους», προστίθεται.
 
Μάλιστα, προτείνεται η διεξαγωγή συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, με αίτημα να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το ποσό των λογαριασμών της ΔΕΗ που αναλογεί στην ΕΡΤ. «Δεν νομίζω πως θα υπάρξει κανείς ο οποίος θα γκρινιάξει και δεν θα το πληρώσει», αναφέρεται.
 
Γενικότερα, σχολιαστές του tvxs.gr διαμηνύουν ότι οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να απαλύνουν το πρόβλημα των άστεγων, χωρίς να περιμένουν τον κρατικό μηχανισμό, καθώς η επίλυση του οικονομικού ζητήματος της χώρας δεν θα είναι εφικτή «έως αύριο, οπότε και αυτοί οι άνθρωποι θα ξανακοιμηθούν πεινασμένοι και παγωμένοι στο δρόμο». Βέβαια, όπως επίσης αναφέρεται, η όποια προσπάθεια δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζει από την αντιμετώπιση της ρίζας και όχι των συνεπειών του προβλήματος.
 
«Γιατί δεν ρωτάτε τους ίδιους αν χρειάζονται βοήθεια;», επισημαίνει χαρακτηριστικά φίλος του tvxs.gr, μεταφέροντας ότι κάθε απόγευμα στο Γκάζι, όπου δραστηριοποιείται η ΜΚΟ Κλίμακα, «μπορείτε να βρείτε αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό, πλύσιμο και καθαρά ρούχα»