To λεγόμενο υβριδικό μοντέλο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας «κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα και θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, καθορίζοντας και το ακριβές πλαίσιο της σχέσης με τους δανειστές μετά την 21η Αυγούστου.

Ads

Το πλαίσιο αυτό θα βασίζεται στις αποφάσεις της 21η Ιουνίου και αναμένεται να αποτυπωθεί στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από την Κομισιόν και θα συζητηθεί την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος έχουν συμφωνηθεί ήδη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, όμως έως χθες παρέμεναν ασαφείς οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά δύο κομβικά σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με το εάν το κείμενο της Κομισιόν θα περιλαμβάνει τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο και το δεύτερο αφορά το εάν οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις θα γίνονται με κοινό έλεγχο και έκθεση από όλους τους δανειστές ή θα υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις από το ΔΝΤ.

Οι έλεγχοι, πάντως, θα είναι τριμηνιαίοι αντί των εξαμηνιαίων που προβλέπονται στην απλή μεταμνημονιακή εποπτεία όπως προσδιορίζεται από τον κανονισμό 472 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2013 για τις χώρες οι οποίες εξέρχονται από προγράμματα στήριξης. Όπως τονίζουν όμως τόσο κοινοτικές όσο και ελληνικές πηγές, οι έλεγχοι αυτοί δεν θα έχουν καμία σχέση με τις μνημονιακές αξιολογήσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν προβλέψεις για νέα πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, είναι πιθανό οι δύο ενδιάμεσες επιθεωρήσεις να γίνονται εξ αποστάσεως και να ακολουθούνται από συνοπτικά συμπεράσματα, ενώ η αναλυτική αποτίμηση θα γίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα.

Ads

Στο – θερμό πολιτικά – ζήτημα των ψηφισμένων μειώσεων στις συντάξεις και το αφορολόγητο, μέχρι στιγμής συζητούνται δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι πως δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα εν λόγω μέτρα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι ενσωματωμένα στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η δεύτερη προβλέπει ότι θα αναφέρονται όλα τα μέτρα – άρα και οι περικοπές – στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ρήτρα που θα αναφέρει ότι δεν μπορούν να ακυρωθούν ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις εάν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους δανειστές. Εδώ, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση και πρόθεση για μονομερείς ενέργειες και πως η προσπάθεια αναστολής των περικοπών στις συντάξεις θα γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Πέραν τούτων, το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις για πρωτογενής πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ενώ η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί η χώρα θα συνδεθεί με τμήμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Συγκεκριμένα, κάθε εξάμηνο και με βάση τις εκθέσεις των θεσμών θα αποφασίζεται η εκταμίευση μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ. Σε περίπτωση μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων η επιστροφή αυτή – η οποία υπολογίζεται σε ποσό 600 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο – θα αναστέλλεται.

Η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας από τους θεσμούς αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2018 μαζί με την εκταμίευση και των πρώτων 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.