Περίπου στο 1,5 ευρώ το στρέμμα καθορίστηκε ο ελάχιστος φόρος για την αγροτική γη σε όλη την Ελλάδα. Ο φόρος θα εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αγροτεμαχίου. Ο βασικός συντελεστής ορίζεται στα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα πολλαπλασιάζεται με σειρά συντελεστών, που θα καθορίζονται από τη θέση, τη χρήση, την απόσταση από τη θάλασσα, την ύπαρξη κατοικίας στο αγροτεμάχιο κ.α. 

Ads

Στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτός σχεδίου εκτάσεις μεταξύ αυτών και τα οικόπεδα τα οποία επιβαρύνονται με διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο φόρο αν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τη θάλασσα. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και αφού εγκριθεί από την τρόικα κατά τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, θα ψηφισθεί στη Βουλή.
 
Για πρώτη φορά ο νέος φόρος πιάνει το σύνολο των ιδιοκτησιών και των ιδιοκτητών και εντάσσει στο φορολογικό καθεστώς και τους αγρότες που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν από κάθε φορολογία επί του κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία του νέου φόρου είναι:

  • Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) επιβάλλεται επί όλων των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Υπ’ αυτή την έννοια πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.
  • Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με το φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.
  • Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

 
Διαβάστε αναλυτικά για το νέο φόρο για τα ακίνητα: 

 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Σύστημα που ευνοεί ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας

Έτοιμη να επιβάλει ένα σύστημα φορολόγησης «που πλήττει ακόμα περισσότερο την μικρή και μεσαίας αξίας ακίνητη περιουσία, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας» είναι η κυβέρνηση, δήλωσε ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα επιτίθενται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα μέτωπα, πλήττουν με μεγάλη ένταση τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης εντάσσεται και ο φόρος που ετοιμάζεται για την ακίνητη περιουσία» είπε ο κ.Μηλιός.

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως η κυβέρνηση «χωρίς καμία αιδώ, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας εκτινάσσεται με τις πολιτικές που ακολουθεί», αρνείται σημαντικά δημόσια έσοδα που θα προέκυπταν από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. «Η κυβέρνηση ευνοεί και πάλι τους έχοντες και κατέχοντες, αποδεικνύοντας πως κύριος στόχος της είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και των πλουσιότερων στρωμάτων της κοινωνίας. Η υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στην ασφυξία τους μικροϊδιοκτήτες και τελικά στην απώλεια της ιδιοκτησίας τους» συμπλήρωσε σχετικά.

Ο κ. Μηλιός δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, «χρησιμοποιώντας όποιο νόμιμο μέσο κρίνει απαραίτητο», για να μην περάσει «ένα ακόμη ταξικό χαράτσι που ευνοεί τον μεγάλο πλούτο. Επίσης δεσμευόμαστε ότι αν η κυβέρνηση κατορθώσει να νομοθετήσει αυτή την αντικοινωνική φορολογία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα την καταργήσει» .