Ανακοινώθηκαν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Πιο συγκεκριμένα το κατώτερο όριο στις δόσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, ορίζεται στα 50 και όχι στα 20 ευρώ, ενώ οι ατήσεις θα λαμβάνουν χώρα ως τις 30 Απριλίου.

Ads

Στη διαβούλευση τέθηκε, η νέα ρύθμιση οφειλών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που δίνει το δικαίωμα μεγαλύτερων εκπτώσεων επί τελών και προσαυξήσεων για όσους οφειλέτες επιλέξουν την υπαγωγή σε αυτή. Πρόκειται για ρύθμιση – εξπρές, αφού το χρονικό περιθώριο υπαγωγής είναι έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτου ύψους, είτε εφάπαξ, είτε έως 50 δόσεις, είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων. Πιο συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή, προβλέπεται έκπτωση 100%, μειώνεται σε 70% στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις, και έκπτωση 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.

Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3%, στην αποπληρωμή των οφειλών, μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση, ως επιπλέον κίνητρο ένταξης στη ρύθμιση σε μικροεπαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (89.700 ασφαλισμένοι). Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Ads

Παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και σε οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ήδη σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις. Σε όσους ασφαλισμένους, αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το 2014, αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα και οι διώξεις για περίοδο 12 μηνών. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες αυτής της ειδικής κατηγορίας, δικαίωμα ένταξης στην παρούσα ρύθμιση, έως 31 Μαρτίου 2016. Επίσης, οι όροι της ρύθμισης, γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι, όταν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά και για Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών.

Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, σε έως 150 δόσεις, με 50% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σχετική απόφαση από το ΔΣ του ΙΚΑ. Επιπλέον, δόθηκε το δικαίωμα για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν έως τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, μέχρι 31/12/2016, ενώ έως τώρα δινόταν το δικαίωμα για επιλογή έως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Πηγή: dikaiologitika.gr