Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, και δεν αφορά μόνο το 2015 που φεύγει αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση το 2016 φέρνει βαριά πρόστιμα για τους κακοπληρωτές.

Ads

Περιθώριο μέχρι την Πέμπτη και μάλιστα μέχρι τις στις 12:30 μ.μ. λόγω ημιαργίας, έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την τρίτη δόσης του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τη δόση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους αλλά και την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Επίσης στην εφορία πρέπει να σπεύσουν και όποιοι έχουν αποφασίσει να καταθέσουν πινακίδες, ενώ από ΚΤΕΟ πρέπει να περάσουν και όσα οχήματα δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα:

1. ΕΝΦΙΑ του 2015

Περίπου 5,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν λάβει ήδη από το τέλος Οκτωβρίου μέσω του διαδικτύου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ. Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016.
   
2. Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016

Ads

Πάνω από 4,2 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Σε περίπτωση που κάποιος δεν καταβάλλει τα τέλη, θα κληθεί να τα πληρώσει διπλά μέσα στο 2016. Το συνολικό ποσό των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ.
   
3. Δόση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Όπως κάθε μήνα έτσι και αυτόν όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση. Σημειώνεται πως αν κάποιος οφειλέτης δεν εξοφλεί ή δεν ρυθμίζει νέες οφειλές προς την Εφορία εντός 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε κινδυνεύει να βγει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν, καθώς και τα πρόστιμα.

4. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες εκλήθησαν τον Οκτώβριο, ενώ ήδη είχαν εκκαθαριστεί οι φορολογικές τους δηλώσεις, να πληρώσουν εκ των υστέρων, με νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα, επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος, καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της επιβάρυνσης αυτής αυξήθηκε από το 27,% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.
   
Επίσης όλες οι εταιρείες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές οντότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι 31-12-2015 την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.
   
Οι δε ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων για τη χρήση του 2014. Αυτό γιατί ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις Α.Ε., τις Ε.Π.Ε. και τις Ι.Κ.Ε. αυξήθηκε από το 80% στο 100% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2014.

5. ΚΤΕΟ

Πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ καλούνται να το πράξουν καθώς μετά τις 31 Δεκεμβρίου όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 150 ευρώ. Μάλιστα, το πρόστιμο θα βεβαιώνεται στην εφορία, επομένως θα προβλέπονται και όλες οι σχετικές διαδικασίες, δηλαδή ακόμη και κατασχέσεις για χρέη, προσαυξήσεις κ.λπ.

Απλήρωτοι φόροι ύψους 1,453 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο

Στο μεταξύ στάση πληρωμών κήρυξαν τον προηγούμενο μήνα χιλιάδες φορολογούμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 1,453 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στα 84 δισ. ευρώ.

Έτσι τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, έφτασαν στα 11,833 δισ. ευρώ, από 10,380 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η εκτίμηση, ότι από τα 11,8 δισ. ευρώ, μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος», χρέος δηλαδή το οποίο έχει πιθανότητες να εισπραχθεί.