Σε ένα νέο διπλωματικό θρίλερ με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρολίγο να εξελιχθούν οι ισχυρισμοί για την τύχη των δύο Τούρκων κομάντος, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017 και παρέμεναν στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας μέχρι πριν από 20 ημέρες.

Ads

Σύμφωνα με τη δικηγόρο τους Σταυρούλα Τομαρά, η οποία μίλησε στους Times για το θέμα, οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ είναι «εξαφανισμένοι». Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχαν σενάρια περί ανταλλαγής των δύο Τούρκων με τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς. Διευκρινίζεται πως οι δύο τούρκοι κομάντος δεν έχουν σχέση με τους οκτώ αξιωματικούς (κεντρική φωτογραφία αρχείου) που είχαν φτάσει με ελικόπτερο στη χώρα μας τον Ιούλιο 2016.

Η Αστυνομία, επίσημα, δεν επιβεβαίωσε την εξαφάνιση των δύο ούτε σχολίασε τα οποία σενάρια περί ανταλλαγής τους με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη, οι οποίοι πρόσφατα αποφυλακίστηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Αντίθετα, αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο κομάντος, παραμένουν στην Ελλάδα και φυλάσσονται, υπό άκρα μυστικότητα, καθώς, την προηγούμενη εβδομάδα έληξε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης και φοβούμενοι για τη ζωή τους ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να μεταφερθούν σε κρυφή τοποθεσία έως ότου εξεταστούν από τη δικαιοσύνη οι αιτήσεις ασύλου.

Ads

Μάλιστα και οι Times, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, ανέφεραν, επικαλούμενοι τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο, πως η εντολή απελευθέρωσης των δύο ήρθε την περασμένη εβδομάδα οπότε και «μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία μετά από αίτημα που υπέβαλαν στις αρχές για την προστασία τους».

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, υπήρξαν μέλη της ομάδας βατραχανθρώπων «Διμοιρία Θανάτου» και κατηγορούνται για σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.