«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε» διαμηνύει πλήρως ικανοποιημένη η τουρκική προεδρία μετά τη συμφωνία με την Φινλανδία και τη Σουηδία στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, η οποία πανηγυρίστηκε ιδιαίτερα στην Μαδρίτη από τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ads

Ο κατά την κυρίαρχη ελληνική αφήγηση «απομονωμένος» Ερντογάν εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη συγκυρία συμφώνησε τελικά να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ παίρνοντας σημαντικά ανταλλάγματα, όπως το «πράσινο φως» για την εισβολή κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία και η προμήθεια αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.

Κι ενώ αναμένεται και η προγραμματισμένη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, οι δυο σκανδιναβικές χώρες έκαναν «σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων».

Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε επίσης από την πλευρά του ότι το μνημόνιο «καλύπτει τις τουρκικές ανησυχίες γύρω από τις εξαγωγές όπλων και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες «είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν τις ερχόμενες μέρες».

Ads

Τι πήρε η Τουρκία από τη συμφωνία

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκία πήρε «αυτό που ήθελε» από την συμφωνία. Συγκεκριμένα, τουρκικά Μέσα αναφέρουν πως «Η Τουρκία εξασφάλισε “την πλήρη συνεργασία” της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες».

► Διαβάστε επίσης: Να εκδοθούν 33 ύποπτοι για «τρομοκρατία» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ζητά η Τουρκία

Όπως αναφέρεται, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς (εμπάργκο). Θα συγκροτήσουν επίσης έναν δομημένο μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Επίσης συμφωνήθηκε η «επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της».

Ακόμα, σύμφωνα με την Τουρκία, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  • Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
  • Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.
  • Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  • Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
  • Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη σημασία της Συμφωνίας

Πηγές από την ελληνική αποστολή εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξέλιξη που υπήρξε και σημείωσαν ως θετικό το γεγονός ότι «το παζάρι του Τούρκου προέδρου δεν κράτησε πολύ και η Τουρκία υποχώρησε». Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία δεν μας ακουμπά γιατί δεν θίγει κάποιο από τα ζητήματα της Ελλάδας. Επιπλέον δεν διαφοροποιεί κάτι στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ ενώ από τη συμφωνία μόνο θετικά συμπεράσματα προκύπτουν για την ασφάλεια της Ευρώπης. Επίσης, όπως, τόνιζαν οι ίδιες πηγές με την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στον ΝΑΤΟ ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Την ικανοποίησή του επίσημα εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε Φινλανδία και Σουηδία, σημειώνοντας ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού: «Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές. Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

«Δυστυχώς πολύ δεδομένος ο κ. Μητσοτάκης»

Βολές κατά της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη προσωπικά εξαπολύει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνοντας πως «η Τουρκία τα πήρε όλα και η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη». «Με τα άρθρα 7 και 8 (σημείο 7) του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται ότι – χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις – θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των Τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση δηλώνει ότι το μνημόνιο “ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”!!!!», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: 

«Η Κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis «το πήρε ο αέρας» όταν πρωτοπαραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στη συνέχεια ότι «δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω θορύβου», ενώ έφτανε έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο, συνεχίζει να παράγει προπαγάνδα για να καλύψει την πραγματικότητα ακόμη και όταν είναι οδυνηρή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Με την στάση της αποθρασύνει την Τουρκία, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά «ικανοποιείται» κιόλας με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο. Αναρωτιόμαστε άραγε τι να απέγιναν οι κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία;

Και πως ακριβώς θα μπορεί αύριο αυτή η κυβέρνηση να πιέσει τις ΗΠΑ ώστε να μην πουλήσουν F16 στην Τουρκία, την Γερμανία ώστε να μην πουλήσει υποβρύχια ή την Ισπανία αεροπλανοφόρα; Πώς θα στηρίξει το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, εάν δηλώνει ικανοποιημένη με την στήριξη της Σουηδίας/Φινλανδίας στην Τουρκία; Ο κος Μητσοτάκης δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ δεδομένος σύμμαχος της Δύσης. Τόσο δεδομένος που κάθε φορά που η Δύση αναγκάζεται σε υποχωρήσεις προς τον Ερντογάν, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά δηλώνει και ικανοποίηση».