Αύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου εκδικάζονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι συλλογικές αγωγές του ΙΝΚΑ και της ΕΚΠΟΙΖΩ με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών-καταναλωτών, κατά της ΔΕΗ, με στόχο να κριθεί καταχρηστικός ο όρος της ρήτρας αναπροσαρμογής, με τον τρόπο που τον εφάρμοσε η συγκεκριμένη εταιρία.

Ads

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν με την κατάθεση από μέρους της ΔΕΗ του αιτήματος στον Άρειο Πάγο για δίκη-πιλότο που θα «προσπεράσει» τα δικαστήρια α’ και β’ βαθμού. Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναβολή της εκδίκασης των συλλογικών αγωγών, τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου οπότε η τριμελής αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου θα ακούσει τους διαδίκους και θα αποφασίσει εάν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΗ ή όχι.

Νομικοί κύκλοι με τους οποίους συνομιλεί το tvxs.gr θεωρούν ότι το αίτημα της ΔΕΗ «είναι προδήλως απαράδεκτο και παρελκυστικό, εφόσον ο έλεγχος καταχρηστικότητας των ρητρών σε συμβάσεις απασχολεί εδώ και δεκαετίες την ελληνική Δικαιοσύνη, επομένως κάθε άλλο παρά δυσχερές νομικό ζήτημα δύναται να θεωρηθεί». Με άλλα λόγια, οι δικηγόροι λένε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να κρίνει εάν είναι καταχρηστική πρακτική κάτι που (δεν) γράφεται στα «ψιλά γράμματα» κι επομένως δεν χρειάζεται δίκη-πιλότος για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Συμπληρώνουν επίσης ότι «κάθε πάροχος αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο την ρήτρα, δεν μπορεί δηλαδή η έκβαση της δίκης σε σχέση με την ρήτρα ενός παρόχου να αποτελεί δεδικασμένο και για την ρήτρα έτερων παρόχων».

Ads

Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο tvxs.gr, αν και ο μαθηματικός τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής από ένα σημείο και έπειτα έγινε κοινός για όλους τους παρόχους, τα όρια ενεργοποίησης της ρήτρας και οι τιμές των μεταβλητών α και b συνεχίζουν να ορίζονται κατά το δοκούν από τον κάθε πάροχο. Συνεπώς πώς θα έρθει μια δίκη-πιλότος να κρίνει για «όλες τις ρήτρες αναπροσαρμογής» εφόσον δεν είναι ίδιες;

Σημαντική ημέρα για τις διακοπές ρεύματος

Ακόμα και αν η εκδίκαση των συλλογικών αγωγών πάρει αναβολή εξαιτίας του αιτήματος της ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο ενδέχεται να αποφασίσει εάν είναι σκόπιμο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου οι συμμετέχοντες στις συλλογικές αγωγές πολίτες-καταναλωτές να μην κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει.

Για τον λόγο αυτό ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ κάθε άλλο παρά θεωρούν τυπική την δίκη της 1ης Ιουνίου. Έμπειροι παρατηρητές τονίζουν πως η παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών έξω από το κτίριο 6 στα δικαστήρια της Ευελπίδων το πρωί της Τετάρτης θα έκανε ορατή την κοινωνική πτυχή του θέματος που κινδυνεύει να χαθεί μέσα στα δικηγορικά γραφεία και τις δικαστικές αίθουσες.