Τη μη έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, η υπόθεση των οποίων συζητήθηκε σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο, εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου. Οι αρεοπαγίτες δικαστές θα εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Ads

Ειδικότερα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης από την Τουρκία για τους πρώτους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία τότε να απορριφθεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η έκδοσή τους είναι αόριστοι και παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα. Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις εάν θα θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο. «Υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης», σημείωσε.

Ακόμη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εισαγγελέας τόνισε ότι από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την εισαγγελέα είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.

Ads

Επιπλέον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Σημειώνεται πως οι εν λόγω δύο Τούρκοι αξιωματικοί, η υπόθεση των οποίων συζητήθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο, είχαν σε πρώτο βαθμό διαφορετική μεταχείριση. Για τον έναν το Συμβούλιο Εφετών είχε κρίνει πως δεν πρέπει να εκδοθεί και για τον άλλο το αντίθετο. Την Τετάρτη και την Παρασκευή θα συζητηθούν οι υποθέσεις των άλλων έξι Τούρκων καθώς το αίτημά για συνεκδίκασή τους, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιφατικές αποφάσεις, δεν έγινε δεκτό.