Επίσπευση των διαδικασιών τροποποίησης της σχετικής άδειας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Ads

Στη συνάντηση που είχαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης με την διοίκηση του ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ν. Πέντζος, αναφέρθηκε στο θέμα της διάθεσης στερεών βιομηχανικών αποβλήτων στο νομό Θεσσαλονίκης και ζήτησε από την υπουργό την επίσπευση των διαδικασιών τροποποίησης. Ανέφερε δε, ότι ένα από τα φλέγονται ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η ελλιπής λειτουργία της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων (ΜΚΑ).

Η διοίκηση του ΣΒΒΕ παρουσίασε επιπλέον τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», μέσω του οποίου προβλέπεται σειρά εργασιών στις οικοδομές, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο κ. Πέντζος τόνισε την καθυστέρηση της απόφασης για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της, η υπουργός περιβάλλοντος, ανέφερε ότι τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη συμμόρφωση και προσαρμογή της βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σύνθετα και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου. Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», η υπουργός τόνισε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προκήρυξη του προγράμματος, ενώ ζήτησε από τον ΣΒΒΕ να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει σύντομα συγκεκριμένη τοποθέτηση από την Κυβέρνηση.

Ads