Περίπου 34.000 από τις 80.000 επιχειρήσεις εστίασης της χώρας, θα λάβουν την επιδότηση που προβλέπεται από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για την στήριξη του κλάδου μέσω ΕΣΠΑ,  προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο tvxs.gr, εξήγησε ποιες επιχειρήσεις «κόβονται» από τα νέα μέτρα και γιατί: «Το μόνο προαπαιτούμενο για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα, είναι η μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 30% και άνω το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Υπάρχει λοιπόν ένα 30% των επιχειρήσεων της εστίασης που παρουσιάζουν κερδοφορία σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, μέσα στο 2020, οι επιχειρήσεις αυτές, είχαν μεγαλύτερο τζίρο σε σχέση με το 2019. Αν λοιπόν αφαιρέσουμε το 30% των 80.000 επιχειρήσεων της εστίασης, δηλαδή περίπου 24.000, θα μείνουν γύρω στις 56.000. Από αυτές τις 56.000 λοιπόν, οι 34.000 μπαίνουν στο πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει γιατί, οι υπόλοιπες, που ανέρχονται σε περίπου 22.000, έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, μικρότερη του 30%».

Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς, επισήμανε χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχει κόψιμο επιχειρήσεων λόγω μεγέθους, σε καμία περίπτωση».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον Αλ. Τσίπρα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα υπάρξει κανένας κόφτης σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχασαν το 30% του τζίρου τους». Υπογράμμισε βέβαια ότι «σε άλλα προγράμματα θα υπάρχει “κόφτης” σχετικά με τον αριθμό εργαζομένων».

Ads