Η πορεία των νέων εισαγωγών ανά εβδομάδα και ανά  εκατομμύριο πληθυσμού δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μάλλον «μικρό» φθινοπωρινό κύμα με το peak  των νέων νοσηλειών να μην υπερβαίνει ακόμη ούτε το 50 % του θερινού ρεκόρ της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου (127: 263).

Ads

Συνεχίζει να έχει συγκριτικά μια από τις χειρότερες τρέχουσες επιδόσεις ωστόσο πολύ πιο κοντά πλέον στις δυτικές χώρες παρά π.χ. στην εκ νέου δοκιμαζόμενη Βουλγαρία.

Στο δεύτερο διάγραμμα φαίνεται η αντίστοιχη πορεία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζουν περίπου το ίδιο φαινόμενο (αν και καμιά τους δεν έφθασε ούτε κατά διάνοια στην φονικότητα του θερινού ελληνικού κύματος).

Ωστόσο βλέπουμε ότι κι οι άλλες χώρες έχουν μπει σε ένα παρόμοιο ‘μικρό’ φθινοπωρινό κύμα με σαφείς τάσεις πρόωρης κάμψης του, σε σχέση με τα συμβάντα των περασμένων ετών. Οι περισσότερες εξ αυτών των χωρών μετεωρολογικά προηγούνται της Ελλάδας.

Ads

Στο τρίτο διάγραμμα εξετάζονται ειδικότερα οι έξι χώρες που είχαν την κορύφωση του θερινού τους κύματος , ασχέτως μεγίστης έντασης, περίπου στο τέλος Ιουλίου. Εκεί βλέπουμε ότι και στις έξι αυτές χώρες εμφανίζονται τάσεις αποκλιμάκωσης που στην περίπτωση των πιο επιβαρυμένων από το τρέχον κύμα, δηλαδή της Γερμανίας και της Τσεχίας, είναι ραγδαίες.

image

Δεδομένου ότι κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου  των προηγουμένων ετών οι νέες νοσηλείες είχαν ήδη εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, μπορεί κανείς να ελπίσει ότι φέτος δεν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο. Φυσικά υπάρχει η επιφύλαξη μήπως πρόκειται απλώς για μια προσωρινή κάμψη, όπως αυτή που είχε σημειωθεί τον Οκτ 2020 λίγο πριν το μεγάλο φονικό κύμα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Απομένει δηλαδή να δούμε αν το κυρίως κύμα απλώς θα βραδυπορήσει χρονικά για λόγους μετεωρολογικούς ή αν η φετινή αλληλουχία θα είναι και στην Ελλάδα πλέον εκτρωματικού τύπου, λόγω παραγόντων ανοσοποίησης του πληθυσμού. Σημαντική ένδειξη επιβεβαίωσης του «καλού σεναρίου» θα είναι η τυχόν περαιτέρω μείωση των νέων νοσηλειών στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αυτής της εβδομάδας!

Πάντως προς το παρόν κι οι εσωτερικές κι οι εξωτερικές ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες.