Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στο βελγικό περιοδικό Trends, τονίζοντας παράλληλα ότι κανένα κράτος δεν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Στην ίδια κατεύθυνση συντάχτηκαν τόσο ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, όσο και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε προσωρινές τις αγορές από την ΕΚΤ ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες, ενώ άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Όπως επισήμανε επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ , αν και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για επικείμενες πτωχεύσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκές το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην χρειατεί να «φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Επίσης, υπογράμμισε ότι στην παρούσα στιγμή «δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι θα ζητηθεί η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ. «Και αν το σχέδιο αποδειχθεί ανεπαρκές, η απάντησή μου είναι απλή: σε αυτή την περίπτωση, θα κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά του σχεδίου βοήθειας στην ευρωζώνη, αφού προηγουμένως είχε απορρίψει την αναστολή καταβολής της επείγουσας βοήθειας στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στην εκτίμηση ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης μπορούν να αποφευχθούν, προέβη ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών του οίκου, ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ «αγόρασαν» χρόνο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
«Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα αναπόφευκτο για την Ελλάδα», τόνισε ο Μπιρς, ο οποίος δεν φαίνεται να ανήκει στους πεσιμιστές που βλέπουν στον ορίζοντα διάσπαση της ευρωζώνης. «Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία είναι εύκολα να είμαστε πεσιμιστές και φυσικά η S&P δεν μπορεί να μην επηρεαστεί σε ένα βαθμό από το γεγονός αυτό, μειώνοντας στο μέλλον τις βαθμολογήσεις της για τις χώρες της ευρωζώνης προς τα κάτω», τόνισε ωστόσο.
Μιλώντας την πέμπτη από την Τρίπολη, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε νέα διάψευση ως προς τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «αστεία και άκρως επικίνδυνα σενάρια» γιατί όπως υπογράμμισε, αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο. «Απορώ πράγματι από την ανευθυνότητα κάποιων που υιοθετούν τέτοιες φήμες, ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε τονίσει μία μέρα πριν ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εξάμηνο δείχνουν μείωση του ελλείμματος κοντά στο 40% και τόνισε ότι είναι εξασφαλισμένη η δόση του Σεπτεμβρίου, διαψεύδοντας τα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μήνυση για φήμες περί «επιστροφής της δραχμής»
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατέθεσε ο επίτιμος εισαγγελέας Εφετών Αργύρης Τσίχλας στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Σκάι. Ο κ. Τσίχλας στρέφεται κατά όσων διέσπειραν ή εξακολουθούν να διασπείρουν με οποιοδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες, ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβους στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα.
Ο ίδιος αναφέρεται στη μήνυσή σε δημοσιεύματα του Tύπου και blogs που ισχυρίζονται ότι στο παλιό νομισματοκοπείο η κυβέρνηση κόβει δραχμές σε μέταλλο και χαρτονομίσματα για την επαναφορά της δραχμής.
Τρισέ: Προσωρινό μέτρο οι αγορές κρατικών ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το κύριο επιτόκιό της στο 1%, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της. Το επιτόκιο βρίσκεται σ’ αυτό το ιστορικά χαμηλό επίπεδο από το Μάιο του 2009. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε προσωρινές τις αγορές από την ΕΚΤ ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο ακόμα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα καθώς και για το μέγεθος του. Σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, τόνισε ότι αναμένονται «δύο ταχύτητες».
Οι πωλήσεις ομολόγων δεν συνιστούν αλλαγή της νομισματικής μας πολιτικής, τόνισε ο Τρισέ, ενώ απέδωσε στην απειλή των δυσλειτουργικών αγορών την απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα.
Η Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2011 στην ευρωζώνη σε 1,2% έναντι του 1,5% που είχε ανακοινώσει προηγουμένως, όμως αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2010 στο 1%, από το 0,8% που προέβλεπε ως τώρα. «Αναμένουμε η οικονομία της ευρωζώνης να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό σε ένα περιβάλλον συνεχών εντάσεων σε κάποια τμήματα της αγοράς και μιας ασυνήθιστα υψηλής αβεβαιότητας», είπε ο Τρισέ. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της στο 1,5% από περίπου 1,2% για το 2010 και στο 1,6% από 1,5% το 2011. Ακόμα, τόνισε ότι «το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν και να επεκτείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων έτσι ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να κόψει την αρνητική επίδραση των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται σε κράτη της Ευρώπης, αναφέρει από την πλευρά του ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.
Σχετικά με την εξίσωση των επιτοκίων με το μηδέν, ο Ρουμπινί σχολίασε ότι δεν θα είναι αρκετό καθώς πρόκειται μόνο για μείωση κατά 1%. Τονίζει ότι πρέπει να ενισχύσουν τις δυσλειτουργικές αγορές και να δώσουν σήμα ότι δεν έχουν πρόβλημα με ένα αδύναμο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σταδιακά και ελεγχόμενα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερες από 400 επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το παγκόσμιο ΑΕΠ και σχεδόν δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να στοιχίσουν κατά τη διάρκεια της επομένης πενταετίας οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, το Ινστιτούτο υποστήριξε πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 0,6% ετησίως από το 2011 έως το 2015 και κατά μέσο όρο 0,3% στη δεκαετία έως το 2020. Οι μεταρρυθμίσεις θα σήμαιναν 9,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες στη διάρκεια της επομένης πενταετίας, προειδοποίησε το Ινστιτούτο.
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, μετά τα θετικά σχόλια του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου της Κίνας για το ευρώ και την χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη. Σε δημοπρασία κρατικών ομολόγων που διενήργησε η Ισπανία σημειώθηκε ισχυρή ζήτηση, γεγονός που επέδρασε θετικά στην πορεία των αγορών. Βοήθησε και η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 1.476,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,00%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 98,234 εκατ. ευρώ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε κέρδη 1,5%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.013,28 μονάδες.
Στην αγορά του Λονδίνου ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με άνοδο 0,92% στις 5.133 μονάδες, ενώ σημαντικά κέρδη 2,03% αποκόμισε ο γαλλικός CAC-40, κλείνοντας στις 3.517 μονάδες. Θετικό πρόσημο και στην Φρανκφούρτη, όπου ο DAX-30 ενισχύθηκε κατά 1,20% στις 6.057 μονάδες. Ο δείκτης Ibex-35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης καταγράφει θετικό πρόσημο στις 16:53 ώρα Ελλάδας με κέρδη 3,47% στις 9.176,6 μονάδες επηρεασμένος κυρίως από τις τραπεζικές αξίες.
Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2121 δολάρια από το επίπεδο των 1,1979 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2045 δολάρια. Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την εξίσωση των ηλικιών συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 65 τους χρόνια -και όχι στα 61, όπως ίσχυε έως τώρα- αρχής γενομένης από το 2012. Ακόμα, εγκρίθηκε ένα μέτρο που προσδιορίζει λίγο πάνω από τα 300.000 ευρώ τον χρόνο το πλαφόν για τους μισθούς των ανωτέρων στελεχών του δημόσιου τομέα.
Κατά της δημιουργίας νέων θεσμών ο Ρομπέι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι αντιτάχθηκε στη δημιουργία νέων θεσμών για να διευθύνουν την οικονομική στρατηγική της ΕΕ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Γαλλίας.
«Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς ή τεχνικά υποστηρίγματα στους θεσμούς που υπάρχουν ήδη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αυξημένη επίβλεψη στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με σημερινές της δηλώσεις επισήμανε ότι σκέπτεται ακόμα ότι «είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ».
Διαβάστε επίσης: Στο 11,6% η ανεργία τον Μάρτιο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >