Οχι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το Πάσχα (1η Μαίου) και ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, την οποία άλλωστε θέτει ως προαπαιτούμενο το ΔΝΤ για να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ads

Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται και στην πληροφόρηση που έχουν από τις Βρυξέλλες, απ όπου τους έρχεται το μήνυμα ότι υπάρχει πολιτική βούληση σε όλες τις πλευρές να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η παράταση της εκκρεμότητας.

Η διάθεση για συμφωνία δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενό της δεν θα είναι βαρύ για την κουρασμένη ελληνική κοινωνία, ούτε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή δύσκολη. Αλλωστε γίνεται πλέον επίσημα λόγος για μείωση συντάξεων με ανοιχτό το ύψος πάνω από το οποίο θα γίνει η περικοπή, ενώ αλλαγές επίκεινται στο φορολογικό και στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Το βασικό που θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θέμα το οποίο αποτελεί το βασικό σημείο τριβής με το ΔΝΤ που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχυ.

Αν αυτή η πίεση εγκαταλειφθεί υπάρχει αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι κρίσιμες ψηφοφορίες που θα γίνουν στη Βουλή θα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Βέβαια, όσο δεν είναι γνωστό το πακέτο των μέτρων δεν έχει νόημα οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις αντιδράσεις συνταξιούχων, επαγγελματικών ομάδων και συνδικάτων που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων.

Ads

Κάλπες τέλος

Αυτή τη στιγμή συζήτηση για εκλογές δεν γίνεται σε κανένα κομματικό επιτελείο. Κοινή είναι η αίσθηση ότι η προσφυγική κρίση σκεπάζει τα πάντα και διαμορφώνει μια νέα κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Η συμμαχία Μέρκελ-Τσίπρα είναι καθοριστική και η ΝΔ έχει δικαιολογημένη αμηχανία να σταθεί απέναντι στη στήριξη της κεντροδεξιάς καγκελαρίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει σταθερά ότι δεν βιάζεται για εκλογές. Παρόλα αυτά μπορεί να αντιμετωπίσει εσωκομματική γκρίνια αν φανεί ότι η εικόνα του φθείρεται γρήγορα και ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν μετά την εκλογή του στην ηγεσία δεν έχουν πια δύναμη.

Για το λόγο αυτό θα έχουν σημασία οι επιδόσεις του στην προ ημερησίας συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για θέματα Δικαιοσύνης, διαπλοκής και διαφθοράς, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός παρόλο που ο ίδιος καταγγελόταν από την αντιπολίτευση για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο δικαστικών. Η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία μεγάλης έντασης στο χώρο των ΜΜΕ, με το μέλλον του MEGA να είναι άδηλο και τον ΔΟΛ να βρίσκεται στη δίνη των αποκαλύψεων για τα πόθεν έσχες του Στ. Ψυχάρη.

Ο πρωθυπουργός έχει κάνει σημαία τη μάχη κατά της διαπλοκής και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το πιο βαρύ χαρτί του στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση με την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αναμένεται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός προκειμένου να σηματοδοτηθεί νέα αρχή για την κυβέρνηση που θα θέσει σε προτεραιότητα την απομείωση του χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικά για το θέμα του χρέους συζητείται η συγκρότηση μιας εθνικής επιτροπής που θα αναλάβει την προώθηση των ελληνικών θέσεων και για τη σύνθεση της οποίας θα επιδιωχθεί η συναίνεση των άλλων κομμάτων.

Οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου διαμορφώνονται ενώ η πραγματικότητα είναι πια τόσο περίπλοκη που οι αστάθμητοι παράγοντες είναι περισσότεροι από τις βεβαιότητες. Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για το προσφυγικό είναι σε εκκρεμότητα, η εφαρμογή τους αμφίβολη, η συνεργασία της Τουρκίας υπό αίρεση, ο αριθμός των ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν εδώ άγνωστος και η δοκιμασία των ορίων και των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας δεδομένη. Επομένως, όσα ισχύουν σήμερα μπορεί να ακυρωθούν αύριο για λόγους καθόλου προβλέψιμους και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει όλα τα κόμματα στη χάραξη της στρατηγικής τους.