Ευνοϊκές διατάξεις για ασφαλιστικές ρυθμίσεις, οφειλές αλλά και συνταξιοδότηση ένστολων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο που παρουσίασαν σήμερα το πρωί οι Κωστής Χατζηδάκης και Πάνος Τσακλόγλου, προβλέπεται η δυνατότητα προς τους ενστόλους να συνταξιοδοτηθούν πέντε χρόνια νωρίτερα από το σημερινό νομικό πλαίσιο. Το δικαίωμα «μάχιμης πενταετίας» επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους, οι οποίοι θα μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, εφόσον καταβάλουν τις αντίστοιχες εισφορές.

Προβλέπεται ότι όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (όπως ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία), αποκτούν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν μία πενταετία (επιπροσθέτως της δυνατότητας εξαγοράς πλασματικών χρόνων) , ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, χωρίς περιορισμούς για το αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Ευνοϊκές είναι και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους, με πολλούς να διακρίνουν κι έναν προεκλογικό χαρακτήρα:

Ads
  1. Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η 20ετία για την παραγραφή απαιτήσεων του ΕΦΚΑ («νόμος Κατρούγκαλου») ήταν υπερβολικά μεγάλο διάστημα και έθεσε την 10ετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής. Σημειώνεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται πενταετής, με εναρμόνιση των χρονικών ορίων παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών με ό,τι ισχύει για τις φορολογικές οφειλές.
  2. Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ. Με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ και Εφορία και διευκολύνονται οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στην τήρηση της ρύθμισης.
  3. Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου.
  4. Παύει υφ’ όρον η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση.
  5. Θεσπίζεται πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ τον μήνα). Η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται ήδη στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων.
  6. Ξεκινά η διαδικασία ενιαιοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας και μείωσης του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Με τη νέα ρύθμιση καλύπτονται πρωτίστως οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (προ 1993), ιδίως του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ. Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας, από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
  7. Ενισχύεται η προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων με την παύση αναζήτησης εκκρεμών οφειλών από τα ποσά που έλαβαν καλόπιστα από τον ΟΠΕΚΑ. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, με διάκριση μεταξύ αμέλειας και δόλου, όπως η τριετής παραγραφή οφειλών, η δυνατότητα εξόφλησής τους με δόσεις ή συμψηφισμούς με μελλοντικές καταβολές, καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών (κάτω των 50 ευρώ).
  8. Θετικά για τους ασφαλισμένους σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα της δυνατότητας πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο (μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συβουλίου του Κράτους) δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί το θέμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σε σχετική ερώτηση ,κατά τη διάρκεια της Συνέτευξης Τύπου, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου απάντησε ότι το θέμα εξετάζεται από ειδική επιτροπή και δεν αποκλείεται μέχρι την κατάθεση του νομοεσχεδίου στη βουλή να υπάρξει ρύθμιση. «Η ρύθμιση θα είναι δίκαιη για τους ασφαλισμένους» σημείωσαν για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Κερασιώτου.