Στις 18:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης γι’ αυτό και οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης θέλουν να συζητηθεί, σήμερα, η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. 

Ads

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη τονίσει ότι επιθυμεί η συμφωνία για την αξιολόγηση να έχει κλείσει έως τις 22 Απριλίου οπότε και θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο Eurogroup. 

Οι δανειστές αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τις προτάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό πακέτο που αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία συμπληρώνουν τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018. 

Μερικές από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι: αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, το ντίζελ και το φυσικό αέριο, αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά, αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων το οποίο θα υπολογίζεται με την εμπορική αξία του οχήματος, αύξηση φορολογίας στα μεταχειρισμένα οχήματα, αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία κατά πέντε λεπτά ανά συνδρομητή, επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τα «αστέρια», αντικατάσταση του τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ με άλλους φόρους στα τυχερά παιχνίδια. 

Ads

Η κυβέρνηση έχει προτείνει πολλές φορές και την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές αλλά αυτό είναι κάτι που απορρίπτουν οι δανειστές. Επίσης προτείνει μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκ. ευρώ. Επίσης μείωση των δαπανών στο δημόσιο και αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», προκειμένου να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη.