Δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί αποστάσεις από τις θορυβώδεις δηλώσεις Πάγκαλου, με αντικείμενο τους δημόσιους υπάλληλους. Την ίδια ώρα, υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ξεσπαθώνουν» εναντίον του πληθωρικού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η δραστηριότητα του οποίου κατέχει περίοπτη θέση και χρόνο στα ΜΜΕ. Ζητούμενο αποτελούν τα κίνητρα και ο ρόλος του βουλευτή Αττικής, ο οποίος αποδεικνύεται ικανός να προκαλεί με χαρακτηριστική ευκολία πολλά «ρίχτερ» στην πολιτική σκηνή.

Ads

«Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με το δικό του τρόπο κάποιες απόψεις, υπάρχουν όμως θεσμικά εκφρασμένες όχι μόνο οι απόψεις αλλά και η πρακτική της κυβέρνησης για το πώς βλέπει το δημόσιο τομέα, τις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος -αφού προηγήθηκαν αντιδράσεις αναφορικά με τα περί «κοπριτών», διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων, «φοιτητών του κ…ου» και διαφόρων «ζώων»- σημείωσε ότι αντίστοιχες δηλώσεις «χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει τις δηλώσεις και φυσικά είναι απόψεις αυτού που τις λέει».

Αποστάσεις από τον κ. Πάγκαλο τηρούν και υπουργοί, όπως και στελέχη, του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις (Σκάι) του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη: «Με ενοχλούν οι δηλώσεις Πάγκαλου και αξιολογώ ότι οι πολλές δηλώσεις και οι πολλές καταγγελίες δεν βοηθούν. Δεν συμβάλλει ο καταγγελτικός λόγος για να επιλύσουμε προβλήματα, και όσο τα αποφεύγουμε τόσο το καλύτερο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε (Κυριακάτικη) ότι «ο λαός δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται ούτε με λεκτικές υπερβολές και αφορισμούς, ούτε, κυρίως με κυβερνητικές πρακτικές που αποδυναμώνουν το μέτωπο ενότητας και συμπαράταξης. Αλλιώς θα μας επιστρέψει την ύβρη» και, ερωτηθείς «αν υπάρχει θέμα Πάγκαλου για την κυβέρνηση», σημειώνει ότι «αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού».

Ads

Σκληρή είναι ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ: «Την ώρα που ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος αποτελούν την καθημερινή συνθήκη του ελληνικού λαού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με ανοίκειους χαρακτηρισμούς δοκιμάζει την αντοχή όλων των πολιτών. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες. Ο κ. Πάγκαλος οφείλει μια απάντηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ορισμό της διαφθοράς: Αυτός δίδαξε τη διαφθορά στην κόρη του για να τον διαφθείρει ή γονιδιακά εκείνη ενήργησε για να μπορέσει να διορισθεί;».

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες, σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ότι ο κ. Πάγκαλος, όπως και κανείς ποτέ από την κυβέρνηση, ουδέποτε αποκάλεσε «κοπρίτες» τους δημόσιους υπάλληλους.

Όπως και να’ χει, ζητούμενο αποτελεί αν ο κ. Πάγκαλος λειτουργεί σε ανάλογες περιπτώσεις με αυθορμητισμό και απώλεια μέτρου, στοιχεία τα οποία ενδεχομένως χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του, ή με συνειδητό στόχο να διατυπώνει με τον πιο απλό και σαφή τρόπο την αντίληψη της κυβέρνησης. Κατά μία άποψη, άλλωστε, ενδέχεται το «παιχνίδι» του αντιπροέδρου να «λειαίνει το έδαφος», δημιουργώντας τις κατάλληλες εντυπώσεις, για την ανατροπή δεδομένων σε ό,τι αφορά ευρείες κοινωνικές ομάδες.