Tην παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην αν. υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα επιβεβαίωσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, στην Εξεταστική Επιτροπή -μετά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ads

Ο Γ. Ρουμπάτης φέρεται να προχώρησε σε εκτενή αναφορά της υπόθεσης, στην οποία ενεπλάκη το όνομα του κ. Πιτσιόρλα, ξεκινώντας την αναδρομή από το 2009 και τη «μεγάλη φωτιά» στη Ζάκυνθο.
Αφηγήθηκε δε ότι την περίοδο 2012 έως 2014 υπήρχε συζήτηση για αγορά κομματιών γης στην Ελλάδα από τις τρεις εταιρίες (PIMA, PIMANA και PIMARA) που είχαν τα ίδια μέλη ΔΣ. Ειδικότερα, εξιστόρησε ότι προσπάθησαν να αγοράσουν τρεις νήσους (Οξυά, Μίκρα και Άγιο Ιωάννη), ενώ φέρεται να περιέγραψε τον Στ. Πιτσιόρλα ως εκπρόσωπο των συγκεκριμένων εταιριών.

«Κατάφεραν να αγοράσουν τη νήσο Οξυά με άδεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θετική εισήγηση της ΕΥΠ» φέρεται να υποστήριξε ο κ. Ρουμπάτης, ενώ παρέθεσε λεπτομέρειες και για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις άλλες δύο νήσους.

Κατά τις πληροφορίες, η επισύνδεση του τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά στις αρχές του 2016, με τον Γ. Ρουμπάτη να ισχυρίζεται πως από το 2013 υπάρχει «πληροφοριακό δελτίο της υπηρεσίας» με το όνομα του Στ. Πιτσιόρλα. Πρόσθεσε δε πως η παρακολούθηση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, καθώς ο κ. Πιτσιόρλας ανέλαβε χρέη υφυπουργού Οικονομίας και μεταγενέστερα αν. υπουργού.

Ads

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης υπογράμμισε πως δεν ανέφερε το όνομα του «τεχνοκράτη» στη σχετική ενημέρωση που παρείχε στον κ. Τσίπρα, ενώ επισήμανε πως δεν ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό όταν διαβίβασε τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ αναφέρουν πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ταύτισε τα επιχειρηματικά συμφέροντα που φαίνεται να εκπροσωπούσε ο κ. Πιτσιόρλας με «οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ».