Διέψευσε ο Μιχαλής Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Καμίνη, τα περί φύλαξης του Μένιου Φουρθιώτη από 14 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως τον τηλεπαρουσιαστή φυλούσαν τους δέκα από τους έντεκα συνολικά μήνες της φύλαξής τους ένας ή δύο αστυνομικοί και μόνο εντός του Μαρτίου αποφασίστηκε  περαιτέρω ενίσχυση, κυρίως λόγω των συγκεντρώσεων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ads

«Τον παρουσιαστή τον φύλαγε ένα άτομο τον Μάιο του 2020. Τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμη αστυνομικού για ένα τρίμηνο. Στις 13 Ιανουαρίου, μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο E tv όπου εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση, όχι η φύλαξη της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρξαν επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών, πολλές απειλές σε ΜΜΕ. Τότε αυξήθηκε η συνολική δύναμη με τέταρτο αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διατάχθηκε η 24ωρη φύλαξη της οικίας του», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συνέχισε:

«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζετε από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους δέκα από τους έντεκα μήνες της φύλαξής του είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από έναν μήνα, τον Μάρτιο, προσωρινή φύλαξη τέσσερα άτομα».

Σε ό,τι αφορά στην ανακοίνωση διάψευσης δημοσιευμάτων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε: «Η ΓΑΔΑ διέψευσε κάποιες τερατολογικές δηλώσεις ότι επτά περιπολικά και δύο τεθωρακισμένα οχήματα φυλάνε τον παρουσιαστή. Ποτέ η Αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη. Θα ήταν άλλωστε εντελώς παράλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή πριν το προκαθορισμένο τρίμηνο για να εξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης μέτρων για τον συγκεκριμένο μετά την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο διαδικασία είναι και για να ελεχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του τόνισε: «Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Η Αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης αξιολογεί κινδύνους, όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Έχουμε κράτος δικαίου. Δεν στιγματίζουμε, δεν λιντσάρουμε».

Ads

Ποιοι έχουν αστυνομικούς

Αναφερόμενος στο σύνολο των υπηρετούντων αστυνομικών στις υπηρεσίες φύλαξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως ο αριθμός τους δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων. Εξ αυτών, όπως είπε, το 60% απασχολείται σε πολιτικούς, το 30% σε λοιπούς αξιωματούχους και ιδιώτες και το υπόλοιπο 10% σε διπλωμάτες. «Σε δημοσιογράφους και εκδότες το ποσοστό αυτό κινείται κάτω από το 2% του συνόλου που διατίθεται. Μερικές δεκάδες άτομα. Η προηγούμενη διακυβέρνηση είχε περισσότερο προσωπικό», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Νομοσχέδιο για αλλαγή του πλαισίου των υπηρεσιών φύλαξης προσώπων

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επίσης, προανήγγειλε αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις υπηρεσίες φύλαξης προσώπων με ένα σύστημα αμερόληπτο και διαφανές σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που έρθει μαζί με τις ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των αστυνομικών σε περίπου έναν μήνα.

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη και έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερά το σύστημα. Έχουμε κάνει απόπειρα από την πρώτη ημέρα, αλλά οι προτάσεις όλες ήταν ασπιρίνες εκεί που χρειάζονταν τομές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αφού δεν αρκεί η αστυνομία, να προσφύγουμε στην αγορά σε υπηρεσίες φύλαξης ιδιωτικών υπηρεσιών. Γιατί τα υπουργεία δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρίες δημιουργώντας μεικτά τμήματα; Σε καμία χώρα δεν είναι εξ οφίτσιο δικαίωμα. Να νομοθετήσουμε μέγιστο αριθμό πλήθος του σώματος φύλαξης και ας κλείσουμε εκεί».