“Η κυβέρνηση, προχωρά με σταθερότητα στην εφαρμογή μιας πολιτικής, την οποία έχει διατυπώσει ανοιχτά στο λαό, όπως η διαπραγμάτευση των 48 προαπαιτουμένων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Συνεχίζοντας ο Γιώργος Σταθάκης, αντέκρουσε τις θέσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές και ανέφερε “τουλάχιστον δέκα σημεία” για τα οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση οδήγησε σε πιο θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε την προστασία της πρώτης κατοικίας με κρατική αρωγή πλήρους κάλυψης για το 25% και με πολύ καλούς όρους προστασίας για το 35% των δανειοληπτών, την επίλυση του προβλήματος των φαρμακείων με λύση πολύ καλύτερη από την αρχική και την συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, όπου όπως είπε, εξασφαλίστηκε η κατά 51% ιδιοκτησία του Δημοσίου.
“Μέχρι στιγμής ακούμε ρητορείες, ότι ανοίγουμε την αγορά στα «κοράκια»”, είπε για την κριτική της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: “Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη περίοδο”.
Νωρίτερα, σε παρέμβασή του, ο Γιώργος Σταθάκης είχε επισημάνει: «Σήμερα συζητάμε μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε, υπονοώντας ότι αυτό το οποίο είναι προς συζήτηση και θα βγει το πλαίσιο, οι κανόνες, το ρυθμιστικό, η προστασία και όλα τα σχετικά, θα αφορά όλες αυτές τις κατηγορίες δανείων, τις οποίες εμείς θέλουμε να προστατέψουμε. Και αυτό είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης προ της 15ης Φεβρουαρίου. Άρα, μην ανησυχείτε, θα έρθει η νομοθεσία και θα συζητήσουμε τότε επί της ουσίας».
Όπως είπε στην κεντρική τοποθετήσή του, θα προχωρήσει η δημιουργία νέων θεσμών προστασίας των καταναλωτών και δανειοληπτών, η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής που θα αποτιμά την πιστοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών, κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που θα αναδιαρθρώνει τα δάνεια με βάση το ελάχιστο εισόδημα των 1.100 ευρώ, ίδρυση 30 κέντρων πληροφόρησης, διαδικασία με την οποία προβλέπονται ρυθμίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες στην εφαρμογή μιας σειράς κανόνων στα στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα επισήμανε ότι θα παραταθεί ο νόμος Δένδια με ορισμένες αλλαγές, ο οποίος θα αποτελέσει εργαλείο αναδιάρθρωσης δανείων επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε, ότι ο υπό συζήτηση νόμος, που διαμορφώνει το ρυθμιστικό σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων, περιέχει αυστηρότερους κανόνες υπέρ των δανειοληπτών από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας, όπου ισχύουν κανόνες αυστηρότεροι από αυτούς.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή είπε ότι είναι σαφές και συγκεκριμένο. Ειδικότερα σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των funds και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: “Καλώ τη ΝΔ,που εσχάτως έχει γίνει πολύ αντιευρωπαϊκή να μελετήσει το σύνολο του αντίστοιχο θεσμικό πλαισίου γι’ αυτού του τύπου τις αγορές που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να μας φέρει μια χώρα που να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες από αυτούς που εισάγουμε σήμερα”.
Eπίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει πλήρως και ρητά ότι απαγορεύεται να δημιουργηθεί χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη ή του εγγυητή. Επίσης, ανέφερε ότι όλη η νομοθεσία για τα funds ισχύει χωρίς καμία ειδική μεταχείριση σε σχέση με εκείνη των τραπεζών. Δεν έχουμε νομικό πλαίσιο όπως της Ιρλανδίας και της Ισπανίας με ειδικό φορολογικό καθεστώς κ.λπ., είπε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι ρητά διατυπωμένο ότι απελευθερώνονται τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και πάνω από 250 εργαζόμενους.
Επίσης, ο Γιώργος Σταθάκης απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για διατήρηση της προστασίας των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αναφέροντας ότι οι προβλέψεις του νόμου διασφαλίζουν πλήρως τον δανειολήπτη από οποιαδήποτε αλλαγή διαχειριστή του δανείου, αφού απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε αλλαγή να οδηγεί σε χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη και του εγγυητή.
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο, για τους εργαζομένους του Δημοσίου, ανέφερε ότι διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, καθώς και ότι δεν διευρύνονται οι μισθολογικές ανισότητες.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν προσκόμισε συγκεκριμένες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια. “Ζητήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία επί δυο ημέρες, να μας φέρει μια σκέψη οποιασδήποτε μορφής για το πως θα αντιμετωπισθεί η διαχείρισή τους, χωρίς αποτέλεσμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >