Ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ads

Ο Ιντζέ ξεκίνησε την επίσκεψή του από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, όπου είχε 20λεπτη συνάντηση με τους εκεί αξιωματούχους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε πεζός στο κτίριο της μουσουλμανικής νεολαίας, όπου στον δρόμο χαιρέτησε αρκετούς καταστηματάρχες. Αφού μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παρέμβει και πως παλεύει για ένα κράτος δικαίου στην Τουρκία. Για την επίσκεψή του στην Κομοτηνή ανέφερε χαριτολογώντας πως οι κάτοικοι εδώ έχουν αρκετούς συγγενείς στην Τουρκία και θα ήθελε τις ψήφους τους. Ακολούθως ο Ιντζέ επισκέφθηκε την Ένωση μουσουλμάνων δασκάλων, ενώ πέρασε και από τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, για να αναχωρήσει στη συνέχεια για τη Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υποψηφίου για την τουρκική προεδρία είχαμε και δύο προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, Τούρκων πολιτών, που έφεραν τουρκικές σημαίες, χωρίς όμως αυτές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Ads

Τι είπε, σε ποιους και για ποιους

Στην Ένωση Δασκάλων της Μειονότητας: «Είμαι και εγώ παιδί μεταναστών. Ήρθα για να ανταλλάξουμε απόψεις. Ο σκοπός της επίσκεψης δεν είναι να ανακατευτώ στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, ούτε ήρθα να κάνω προπαγάνδα. Ήρθα για να κάνουμε μια κουβέντα και μετά από εδώ θα πάω στην Βουλγαρία. Χαρήκαμε που μιλήσαμε έστω και για λίγο».

Στη Νεολαία της Μειονότητας στην Κομοτηνή: «Στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική εκλογική διαδικασία και εγώ με την άδεια του Θεού και τη θέληση της κοινωνίας, πιστεύω ότι θα βγω με νίκη από την εκλογική αναμέτρηση. Η εικόνα αυτό δείχνει. Στις ομιλίες που έχουμε κάνει στην Τουρκία λέμε αυτό ακριβώς: Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην Τουρκία, ειρήνη στον πλανήτη και αυτή ήταν η πάγια αντίληψη για την εξωτερική πολιτική των ιδρυτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Λέμε λοιπόν πρέπει να υπάρχει εσωτερική ειρήνη στην Τουρκία και να συμφιλιωθεί με τους γείτονές της.
Το 1923 αμέσως μετά την Ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπέγραψε συμφωνίες που έφεραν την ειρήνη στην Ανατολή και στα Βαλκάνια και το 1934 ο Βενιζέλος υπέδειξε ως υποψήφιο τον Ατατούρκ για το Νόμπελ ειρήνης. Αυτή την ώρα η Τουρκία αλλά και η περιοχή έχει άμεση ανάγκη αυτής της πολιτικής αντίληψης. Επίσης η Τουρκία έχει απόλυτη ανάγκη εσωτερικής ειρήνης, την οικονομική ανάπτυξη και κυρίως τον δίκαιο καταμερισμό του πλούτου σε όλη την κοινωνία, καθώς και το κράτος Δικαίου.
Εγώ είμαι παιδί μεταναστών και η οικογένειά μου έχει μεταναστεύσει από την περιοχή της Δράμας στην Τουρκία.
Εμείς έχουμε δεσμούς καρδιάς με την περιοχή. Θέλαμε με την επίσκεψή μας να μιλήσουμε για τους καημούς μας δεν έχουμε κανένα άλλο σκοπό.

Για τη Μουσουλμανική Μειονότητα: «Εσείς είστε πολίτες μιας άλλης χώρας της Ελλάδας. Πληρώνετε τους φόρους σας και πρέπει να προσπαθείτε για το καλό της χώρα σας. Η υπεράσπιση της όποιας ταυτότητας νομίζετε εσείς είναι αυτονόητο δικαίωμα σας, όπως και των πληθυσμών με διαφορετική ταυτότητα στην Τουρκία, στη Γερμανία και στη Γαλλία. Ξέρουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχετε όσοι από εσάς έχουν παιδιά που σπουδάζουν στην Τουρκία είναι το θέμα της στέγασης. Έχω δώσει μια υπόσχεση σε όλα τα παιδιά που είναι φοιτητές στα πανεπιστήμια λύκεια και γυμνάσια, αν κερδίσω τις εκλογές σε δυο χρόνια, θα λύσω το στεγαστικό πρόβλημα. Έτσι κανένα παιδί που σπουδάζει στην Τουρκία δεν θα έχει την ανάγκη για διαμονή σε εστίες θρησκευτικών αιρέσεων».

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επισήμανε πως, «υπάρχουν προβλήματα, που όμως, πρέπει να επιλυθούν με ψυχραιμία».

Για τις Ελληνοτουρικές σχέσεις: «Με την Ελλάδα έχουμε διάφορα προβλήματα. Η υπόσχεσή μας είναι αν οι δυο άκρες του Αιγαίου δεν συνευρεθούν οι άκρες των δυο χωρών δεν θα συνευρεθούν ποτέ. Θα καθίσουμε, θα μιλήσουμε και θα πρέπει να βρούμε λύσεις για τα πρόβληματα».

Πηγή: xanthi2.gr