Άκρως αποκαλυπτικά της μυστικής διπλωματίας της ΝΔ στο ζήτημα του Μακεδονικού είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις συναντήσεις που είχε η Μαρία Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι μυστικές συναντήσεις αποκαλύφθηκαν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, τα οποία δημοσίευσε η γερμανική FAZ. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ισχυρίστηκε πως συνάντησε τον Ζόραν Ζάεφ μια φορά τυχαία στις Βρυξέλλες «πηγαίνοντας για καφέ», όπως είπε.

Ωστόσο οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γνωρίζει ότι ένας Πρωθυπουργός που μετέχει σε σύνοδο, δεν κυκλοφορεί στα καφέ πέριξ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαν τουρίστας αλλά ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα, πρωτόκολλο, μέτρα ασφαλείας, κάτι που καταρρίπτει εξαρχής τον ισχυρισμό. 

Επιπλέον από τις πληροφορίες που δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών προκύπτει πως οι συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ είχαν απόλυτη στόχευση και συγκεκριμένα επιδίωξη της ΝΔ ήταν να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση για επίλυση του Μακεδονικού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Η μυστική διπλωματία της ΝΔ για το Μακεδονικό ξεδιπλώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβρη, πριν ακόμα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού επιτετραμμένου τον, Μάθιου Νίμιτς.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου τον 2017, έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Δεκεμβρίου 2016 στην ΠΓΔΜ, δίνοντας νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Τον Δεκέμβριο του 2017, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Ζάεφ σε συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Μαρία Σπυράκη, που είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Κ. Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως ήδη ήταν σαφές ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα προχωρήσουν σε ουσιαστικές και επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τελικά στις 17 Ιανουαρίου του 2018 και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να προλάβει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με έγκυρες – και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο – πηγές από τα Σκόπια, τις οποίες επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, η κ. Σπυράκη ήταν επιφορτισμένη να μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε εκείνος και η κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα, είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει», φέρεται να είπε η Μαρία Σπυράκη, ευθύς εξαρχής, στον Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει ως μοναδικό ικανό να επιλύσει το πρόβλημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αυτός θα γινόταν πρωθυπουργός. Για να προλάβει την εύλογη απορία του συνομιλητή της «γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα θα μπορέσει ως πρωθυπουργός, στηρίζοντας από τώρα μια ενδεχόμενη συμφωνία;» η Κ. Σπυράκη- πάντα κατά τις ίδιες πηγές- ξεδίπλωσε μια πολύπλευρη επιχειρηματολογία.

Ένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε στον συνομιλητή της είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναγκάζεται να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί έχει μπροστά του εκλογές και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ενότητα τον κόμματός του.

Η κ. Σπυράκη φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε πως μια λύση, δηλαδή μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η ΝΔ θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας θα την υπερψηφίσει, καθώς εκείνος δεν έχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα πάνω στο μακεδονικό ζήτημα.

Επομένως -φέρεται να πρόσθεσε η Μ. Σπυράκη- μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει ευρύτατη συναίνεση. Οι προαναφερόμενες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η κ. Σπυράκη επιχείρησε να απογοητεύσει τον Ζ. Ζάεφ έτσι ώστε εκείνος να μην προχωρήσει στην επισημοποίηση των διαπραγματεύσεων. «Ούτως ή άλλως μια συμφωνία τώρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει», φέρεται να του είπε.

Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου [σ.σ. τότε που λέγονταν αυτά ήταν Δεκέμβριος 2017] με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να προχωρήσετε τώρα, αλλά να περιμένετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Μαξίμου: Τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;

Μετά και τις νέες πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει πως «οι αποκαλύψεις όχι μόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΝΔ για την εθνικά ανεύθυνη στάση του, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για άλλες τραγελαφικές δικαιολογίες». «Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;».

Ολόκληρο το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής: «Χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες ένοχης σιωπής του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκαλυφθεί γιατί έστειλε μυστικά τη Μαρία Σπυράκη να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ. Οι αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών όχι μόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΝΔ για την εθνικά ανεύθυνη στάση του, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για άλλες τραγελαφικές δικαιολογίες.

Ο κ. Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις για το “Μακεδονικό”, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ μέσω της “ειδικής απεσταλμένης” του, να μην αναζητηθεί λύση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε δεύτερο χρόνο εάν η ΝΔ έρθει στην εξουσία. Η κα Σπυράκη παραδέχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, προκειμένου να μη διασπαστεί η ΝΔ, ενώ ως κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε λύση του “Μακεδονικού”, αφού θα έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;».