Την διασφάλιση όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης ζήτησε η ΓΣΕΕ από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Λ. Κατσέλη.

Ads

Σε επιστολή που απηύθυνε προς την κ. Κατσέλη αναφορικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «περί της εργασίας μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης», η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως δεν θα συμμετέχει στην σχετική Ομάδα Εργασίας ούτε θα συναινέσει στην υποβάθμιση του υπάρχοντος επιπέδου προστασίας, μέσω ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εφαρμογή της προσωρινής απασχόλησης.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η επέκταση εφαρμογής όλων των μορφών ελαστικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας οδηγεί σταθερά σε συρρίκνωση του μοντέλου της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, που πρέπει να αποτελεί τη γενική μορφή των εργασιακών σχέσεων, κανόνας που αποτυπώνεται και στο προοίμιο της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως το υψηλό ποσοστό ευελιξίας στην ελληνική αγορά εργασίας, που ενισχύθηκε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις των ν. 3845/2010, 3846/2010, 3863/2010 και 3899/2010, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας και την έλλειψη επαρκών ελέγχων, εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας, απαιτούν τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφασιστικές πολιτικές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι κοινωνικές ισορροπίες και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Ads

Ακόμη, υποστηρίζει πως η ευρεία χρήση και κατάχρηση της προσωρινής απασχόλησης στην πράξη, σε βάρος των μόνιμων θέσεων εργασίας, η καταστρατήγηση των περιορισμών και απαγορεύσεων τόσο από τις ΕΠΑ όσο και από τους έμμεσους εργοδότες, σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη δυσχέρεια των αρμόδιων υπηρεσιών να εντοπίσουν τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και να επιβάλλουν αποτελεσματικές κυρώσεις, επιβεβαιώνει την ανάγκη άσκησης πολιτικών προστασίας των σταθερών και μόνιμων θέσεων εργασίας, που αποτελούν τον κανόνα στο εργατικό δίκαιο και υπηρετούν τον υγιή ανταγωνισμό.

«Οι ν. 2956/2001 και 3846/2010 αποτελούν επαρκή εθνικά μέτρα μεταφοράς της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ, όπως το Υπουργείο σας έχει ήδη αναγγείλει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Με βάση και την αρχή ότι η Οδηγία αυτή δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να θεσπίζουν μέτρα ευνοϊκότερα για τους εργαζόμενους, θεωρούμε ότι έχουμε ανταποκριθεί επαρκώς στην υποχρέωση ενσωμάτωσης της εν λόγω οδηγίας», τονίζεται στην επιστολή.

Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ αναφέρει πως η γενίκευση της χρήσης της προσωρινής απασχόλησης που επιχειρείται, όπως και όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης οδηγεί με βεβαιότητα σε ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω συμπίεση του ήδη χαμηλού εργατικού κόστους, ενισχύοντας την κατάτμηση της εργασίας, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων και θυσιάζοντας εργασιακά δικαιώματα στο βωμό της όποιας «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφέρει πως η εκτεταμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, θέτει με επίταση την ανάγκη άμεσων και διαρκών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της προστασίας όλων των εργαζομένων.