Σε νέες μειώσεις από 15% ως 70% στον δημόσιο τομέα, θα οδηγήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, ενώ η σχετική  υπουργική απόφαση υπογράφεται τη Δευτέρα. Εξαιρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόλαβαν και κατέθεσαν τα χαρτιά τους ως το τέλος Αυγούστου του 2013 , οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο.

Ads

«Η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον τηλεοπτικό σταθμό στο Mega.

Μειωμένα και με καθυστέρηση

Δεδομένου ότι το ύψος των εφάπαξ που θα χορηγούν κάθε χρόνο τα Ταμεία θα εξαρτάται από τη ρευστότητα που διαθέτουν ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να δημιουργούν ελλείμματα, όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014 δεν θα μπορούν να λάβουν άμεσα τα εφάπαξ που τους οφείλονται.

Ads

Αντιθέτως, θα πρέπει πρώτα να περάσει το έτος που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης προκειμένου να υπάρξει απόφαση για το ύψος του  εφάπαξ ποσού που πρόκειται να καταβληθεί.

Ως εκ τούτου, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2014 θα πρέπει να περιμένουν (αν δεν υπάρχουν άλλου είδους καθυστερήσεις, όπως συμβαίνει με τα Ταμεία του Δημοσίου) το 2015 ή το 2016 για την παραλαβή του ποσού που τους οφείλεται.