Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2014 καθώς και το νέο νομοσχέδιο κατά της αντιρατσιστικής βίας.

Ads

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά τον αντίστοιχο του 2001. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα, θα προβλέπει, σύμφωνα με την Καθημερινή περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. 

Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα εκτιμάται οτι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρω στα 45,1 δισ. ευρω μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος και τον νέο φόρο στα ακίνητα. Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τον περιορισμό των κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, δημόσιες επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ANΕΛ: Λογιστικά τερτίπια για δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα

Ads

«Ενώ η κυβέρνηση με λογιστικά τερτίπια ετοιμάζεται να εμφανίσει δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επιχειρώντας έτσι να στηρίξει τη θεωρία του αποτυχημένου success story, ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά με δυσβάσταχτο τέλος ακινήτων που περιλαμβάνει χαράτσι ακόμη και στα αγροτεμάχια, πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και αύξηση φόρων το 2014», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Διακοπή αποζημιώσεων σε βουλευτές της ΧΑ

Με το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θέμα για το οποίο δεν υπήρξε ομοφωνία στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του προέδρου Ευ.Μεϊμαράκη με εκπροσώπους των κομμάτων.

Τα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να επεξεργαστεί η Ολομέλεια, αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα, επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.

Άρσεις ασυλίας χρυσαυγιτών

Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν επίσης πέντε αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ήδη, φάκελοι για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για άλλα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται και δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα.

Πρόκειται για αδικήματα, όπως η παράνομη οπλοκατοχή, για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς για αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας.