Ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που απαγγέλθηκαν σε βάρος του μετά το πέρας πολύμηνης έρευνας της Εισαγγελίας για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ads

 
Ο πρώην υπουργός έφθασε στον ανακριτή λίγο πριν τις 10:00  και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους φέρεται να είπε «λυπάμαι που σας φέρνω τέτοια ημέρα στα δικαστήρια». Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνελήφθη μετά από ένταλμα του ανακριτή το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης.

Η απολογία ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι καθώς νωρίτερα οι συνήγοροι του, έθεσαν σειρά νομικών ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ολιγοσέλιδο υπόμνημα ενώ απαντά και στις ερωτήσεις του ανακριτή.

Βασικός άξονας της υπερασπιστικής του γραμμής είναι ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

Ads

Οι κατηγορίες
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας. Κατά το πόρισμα των δυο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, ο πρώην υπουργός φέρεται το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως και τις 7 Ιουνίου του 2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.
 
Επιπλέον το 2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2, τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία  FERROSTAAL. Τα χρήματα αυτά που εισήχθησαν στη χώρα ως κεφάλαιο εξωχώριων εταιρειών εμφανίστηκαν να επενδύονται σε ακίνητα.
 
Η γραμμή της υπεράσπισης

Εν τω μεταξύ από την πλευρά της υπεράσπισης, η νομική ομάδα του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, έθεσαν νομικά ζητήματα, αλλά και θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν χθες, στην ανακοίνωση που υπέγραφε ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια). Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του εντολέα τους το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης και επισημαίνουν ότι δεν προηγήθηκε κλήση σε απολογία.

Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου αναφέρουν, επίσης, ότι:

  • δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να μελετηθεί μία δικογραφία 100.000 σελίδων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί ο κ.Τσοχατζόπουλος να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται την Δευτέρα του Πάσχα
  • δεν υπάρχει λόγος να ερευνάται εκ νέου η υπόθεση της προμήθειας των πυραύλων TOR-M1, καθώς το θέμα έκλεισε με την διερεύνησή του από την Βουλή, χωρίς να προκύψουν ποινικές ευθύνες για τον υπουργό
  • δεν μπορεί να διώκεται ένας πρώην υπουργός για αδικήματα που σε κάθε περίπτωση έχουν παραγραφεί με βάση την κείμενη νομοθεσία και το συνταγματικό πλαίσιο.

Επίσης, οι συνήγοροι του κ.Τσοχατζόπουλου αναρωτιούνται γιατί αποφασίστηκε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για έναν άνθρωπο που τους τελευταίους 20 μήνες όποτε εκλήθη από τις ανακριτικές Αρχές έσπευσε να καταθέσει, σε ανακριτές και εισαγγελείς.

Η «αντεπίθεση» Τσοχατζόπουλου

Ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται, επιπλέον, να ετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ζητά να κληθούν όλα τα μέλη των ΚΥΣΕΑ που έλαβαν αποφάσεις εξοπλισμών και ειδικά την απόφαση για το θέμα των υποβρυχίων. Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός “φωτογραφίζει” δύο πρώην συνοδοιπόρους του: τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η πίεση που επιχειρεί να ασκήσει στο πολιτικό σύστημα ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι αμφίβολο αν θα έχει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να ανοίξουν περαιτέρω συζήτηση για τους εξοπλισμούς.

Το πολιτικό κέρδος, εξάλλου, που επιδιώκουν να έχουν από τη σύλληψη και την πιθανή προφυλάκιση του πρώην υπουργού ίσως να ακυρωθεί αν ο ίδιος συνεχίσει να θέτει θέμα διερεύνησης γενικότερων ευθυνών για τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν.

Στο μεταξύ, πολλοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο πρώην Υ.ΕΘ.Α. δεν κατηγορείται για τις αποφάσεις των αγορών, αλλά για μίζες.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του “στοχοποιεί” τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, προσάπτοντας στον κ.Σημίτη μόνο πολιτικά κίνητρα, αλλά στον κ.Παπανδρέου και προσωπικά.

Ωστόσο, αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.