Αφού εξαπέλυσε επίθεση στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο είπε ότι είχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο France24, αναφέρθηκε στο θέμα του βιβλίου για τον Φρανσουά Ολάντ και για τα περί ελληνικού αιτήματος προς τη Ρωσία για τύπωμα δραχμών.

Ads

Στο βιβλίο για τον Ολάντ, «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», στο οποίο περιλαμβάνονται εκμυστηρεύσεις του Ολάντ σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να εξιστορεί στους δύο δημοσιογράφους-συγγραφείς συζήτησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο» φέρεται να είπε ο Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του.

Ερωτηθείς για το θέμα από το τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο.

Ads

 Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».