Τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις έκανε ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και το Reporters United. Ο εκ των βασικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση των υποκλοπών, μεταξύ άλλων, απάντησε για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του tvxs.gr, με τα mail που δείχνουν ότι ο ίδιος και Φ. Μπίτζιος, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία KRIKEL, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκανδαλωδώς εξασφαλίσει «απόρρητες» συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Ads

Τα ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα το tvxs.gr, έδειξαν το πώς οι δύο επιχειρηματίες μεθόδευσαν το στήσιμο της KRIKEL, τοποθετώντας ως διαχειριστή τον Pelczar Stanislaw, ο οποίος ήταν και εκείνος που υπέγραψε και την πρώτη απόρρητη σύμβαση της KRIKEL με την Ελληνική Αστυνομία για το σύστημα TETRA. Δείχνουν επίσης πως ακόμη και το 2018 ο κ. Μπίτζιος είχε ενεργή ανάμιξη στην KRIKEL του κ. Λαβράνου.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Δημοσιεύματα για στενή σχέση Πιερρακάκη – Λαβράνου

Στις δηλώσεις του στην «ΕΦΣΥΝ» και το Reporters United, ο Γ. Λαβράνος, ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις, απάντησε πως πρόκειται για mail που δεν του παραδόθηκαν ποτέ.

Ads

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας μέχρι σήμερα «απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση επειδή αυτό του ζητήθηκε από το Μαξίμου». Ρωτήθηκε επίσης για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. Λέει πως έχουν συναντηθεί «μόνο μία φορά», πριν από χρόνια, λίγο αφότου εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. Η συνάντηση έγινε με μεσολάβηση του Δημητριάδη.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο κ. Λαβράνος δεν παρείχε κάποια απόδειξη για τη συνάντηση αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει αν γνωρίζει τον επιχειρηματία.

Ο Γ. Λαβράνος επιμένει ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές και ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η εφημερίδα θυμίζει ότι «η στάση αυτή αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με ό,τι υποστήριζε η πλευρά Λαβράνου και Krikel ώς τώρα», αφού «ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Σταμάτης Τρίμπαλης είχε δηλώσει στην Εξεταστική ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Λαβράνο, κάτι που επανέλαβε και ο Λαβράνος στη συνάντησή μας».

Ο τελευταίος όμως παραδέχεται πλέον ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Ο κ. Λαβράνος λέει επίσης ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ότι ζει και επιχειρεί από το Λονδίνο, χωρίς όμως να υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα.