Με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την νίκη των εργαζομένων στην efood, όπου μετά από αγώνες και σε συνθήκη κοινωνικής κατακραυγής η συγκεκριμένη πλατφόρμα σύναψε συμβάσεις αορίστου χρόνου με διανομείς των οποίων οι συμβάσεις έληγαν, το tvxs.gr προσπάθησε να ρίξει ξανά φως στην εργασιακή πραγματικότητα των διανομέων με δίκυκλα. Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι έναν χρόνο μετά, το τοπίο μόνο ξεκάθαρο δεν είναι.

Ads

Η efood δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα της δημοσιογραφικής έρευνας. Η έτερη μεγάλη πλατφόρμα του χώρου, η Wolt, το έκανε τότε σε πρώτο χρόνο και τώρα επανέρχεται με νέα απάντησή της σχετικά με το περιθώριο που δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας της και μπορούν να εκμεταλλευτούν διανομείς παρανομώντας, δίνοντας το συνδεδεμένο με την πλατφόρμα κινητό τους και τον εξοπλισμό σε άλλα άτομα που δε «φαίνονται» πουθενά.

Συγκεκριμένα, το tvxs.gr είχε γράψει στις 23 Σεπτεμβρίου:

Όμως σε αντίθεση με την efood που διατηρεί ανοιχτή την πλατφόρμα στα κινητά των freelancers δέκα ώρες την ημέρα και μέχρι 60 την εβδομάδα, η Wolt κρατά τη δική της ενεργή σχεδόν συνέχεια. Έτσι όσοι διανομείς έχουν μεγάλη ανάγκη, ή όρεξη, για χρήματα μπορούν να εκτελούν παραγγελίες και πέραν του ωραρίου τους, για 12, 14 ή και περισσότερες ώρες. «Σύννομα» οι freelancers, εκτελώντας υπερωρίες (πληρωμένες;) οι υπάλληλοι των στόλων. Και αν ο «δηλωμένος» διανομέας κουραστεί, μπορεί, προφανώς παράνομα, να δώσει το κινητό και το γαλάζιο κουτί σε ένα φίλο του ο οποίος, με ανοιχτή την εφαρμογή, θα συνεχίσει να δίνει παραγγελίες.

Ads

Η απάντηση της Wolt που λάβαμε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου είναι η εξής:

«Το μοντέλο της Wolt βασίζεται στην ελευθερία, ελευθερία που επεκτείνεται και στη συνεργασία μας με τους διαχειριστές στόλου. Η προτεραιότητα της Wolt ήταν και παραμένει η άμεση συνεργασία με αυτοαπασχολούμενους διανομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των συνεργατών διανομέων δεν ανήκει σε στόλο. Ως Wolt στο συμβόλαιο με διαχειριστές στόλου προβλέπουμε ξεκάθαρους όρους που αποτρέπουν τους διαχειριστές να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές. Σε περίπτωση που διανομέας διαχειριστή στόλου εντοπιστεί να μοιράζεται το λογαριασμό του, εάν ο διαχειριστής δεν αποδείξει ότι εργοδοτεί και τον αντικαταστάτη, ο λογαριασμός απενεργοποιείται. Κατά το παρελθόν, ως Wolt έχουμε τερματίσει συνεργασία με διαχειριστές στόλου που εφάρμοσαν τέτοιου είδους πρακτικές.

Σημειώνεται ότι από τους 100 λογαριασμούς με τη μεγαλύτερη χρήση (ώρες ενεργός στην εφαρμογή), η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει σε αυτοαπασχολούμενους και όχι σε διανομείς από διαχειριστές στόλου».