Στην εκτίμηση – παραδοχή ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων, μετά και την απόφαση του ΣτΕ και ότι έχει πλέον διευκρινισθεί το πεδίο, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προέβησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ads

Πάντως, μετά από τρεις ώρες ακρόασης του προέδρου, Γ. Κουτρομάνου και του αντιπροέδρου Ρ. Μορώνη, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αυστηρά προσδιορισμένο, αλλά η Διάσκεψη των Προέδρων άκουσε το ΕΣΡ να δεσμεύεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε  την προσωπική εκτίμηση ότι μέσα σε 2 – 3 μήνες θα μπορούσε να γίνει η δημοπρασία. Άλλωστε, όλα τα κόμματα, όπως εκφράστηκαν δια των εκπροσώπων τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συμπίπτουν στην επισήμανση ότι πρέπει τάχιστα να επικρατήσει η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο Νίκος Βούτσης απέκλεισε κάθε σκέψη για μετάθεση του διαγωνισμού με το πρόσχημα των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις για το ψηφιακό «μέρισμα 2», το αποτέλεσμα των οποίων θα εφαρμοστεί το χρονικό διάστημα 2020-2022. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περιμένουμε τις τεχνολογικές επιτεύξεις» επισήμανε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αν υπήρχε η επιστολή ενός κόμματος που προέτρεπε «μην δώσετε άδεια, γιατί έρχονται τεχνολογικές εξελίξεις» αυτό θα ήταν ζήτημα για πολιτική αντιπαράθεση.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Παππάς προς ΕΣΡ: Όλα έτοιμα για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών καναλιών, επιτέλους ξεκινήστε

Όσον αφορά τη χωρητικότητα του φάσματος, ο Ροδόλφος Μορώνης εκτίμησε ότι μπορούν να δοθούν 9 ειδησεογραφικές και θεματικές άδειες, και ακόμα 2 άδειες με εκμετάλλευση των πολυπλεκτών της ΕΡΤ.

Στη συζήτηση τέθηκε ένα πλήθος θεμάτων που δεν αφορούν στενά τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες των εθνικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας με HD, αλλά αφορούσε όλα τα ζητήματα που κάθε κόμμα έκρινε ότι πρέπει να τεθούν.