Ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, οι τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής από την Ολομέλεια, όπως αυτές είχαν προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Με τις αλλαγές που αποφάσισε η Ολομέλεια, η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, και θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.
Επίσης, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος ομιλίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση.
Εισάγεται για πρώτη φορά στον Κανονισμό, διαδικασία διόρθωσης ψήφου, όπως και δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα και τροπολογίας.
Ειδικά για τη διόρθωση ψήφου, προβλέπεται ότι αυτή θα είναι δυνατή στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του Σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος».
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας, θα επιτρέπεται διευκρίνιση ψήφου, η οποία θα είναι γραπτή και θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης.
Στις διαρκείς επιτροπές θα κοινοποιούνται οι εκθέσεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ προκειμένου να αξιοποιούνται τα πορίσματά του, οι διαρκείς επιτροπές θα μπορούν να καλούν και εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ειδικότερη ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων.
Ταυτόχρονα, καθιερώνεται ενημέρωση της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την αποτελεσματικότερη λειτουργίας της επιτροπής.
Θα υπάρξει επίσης ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών φορέων κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου.
Ως προς τη διαδικασία για τις άδειες δίωξης βουλευτών, προκειμένου να μην υπάρχει ενδεχόμενο να αλλοιωθεί το περιεχόμενο των εγγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας ποινικής δίωξης κατά βουλευτή, ορίζεται ότι τα έγγραφα αυτά θα κατατίθενται σε κεκυρωμένο αντίγραφο και θα είναι αριθμημένα κατ΄ αύξοντα αριθμό.
Με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απουσίας των αρμοδίων υπουργών κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων, προβλέπεται ότι το κώλυμα του αρμοδίου υπουργού συνιστά εξαιρετικό λόγο ένεκα του οποίου δεν συζητείται η επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται σε αυτόν.
Έτσι, ως «κώλυμα» υπουργού θα νοείται στο εξής κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, όπως και συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.
Οι θέσεις των κομμάτων
Από τις πιο σημαντικές διατάξεις, δηλαδή αυτές για την φανερή ψηφοφορία στην εκλογή προέδρου της Βουλής, την διόρθωση ψήφου των βουλευτών και την δυνατότητα εξέτασης της συνταγματικότητας των τροπολογιών, οι θέσεις των κομμάτων ήταν οι εξής:
Στη φανερή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων. «Όχι» δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι.
Στη διόρθωση ψήφου και διευκρίνιση ψήφου: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «ναι». Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «όχι», το Ποτάμι δήλωσε «παρών».
Στην εξέταση της συνταγματικότητας επί τροπολογιών όλα τα κόμματα δήλωσαν «ναι» εκτός από τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε «όχι».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >