Ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή κι αναμένεται να έρθει προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Ads

Επιδίωξη του νομοσχεδίου, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, είναι να τεθούν στέρεες βάσεις στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και το βασικό σκεπτικό του εδράζεται τόσο στη δημιουργία κανόνων που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων όσο και στον ουσιαστικό περιορισμό του φαινομένου, κάτι που εκτός των άλλων προϋποθέτει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. «Πρέπει να αποδίδεται στην πράξη στον αδήλωτο εργαζόμενο», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου στο Tvxs.gr.

Έτσι το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο παραμένει υψηλό (10.500 ευρώ) για τον εργοδότη, ο οποίος παράλληλα θα κληθεί σε μια τέτοια περίπτωση να καταβάλλει αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών, ενώ υπάρχει προσαύξηση προστίμου εφόσον διαπιστωθεί υποτροπή. Παράλληλα όμως στο εν λόγω νομοσχέδιο  προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, αν, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο μειώνεται αναλογικά με βάση τη χρονική διάρκειας της συναφθείσας σύμβασης. Ειδικότερα η μείωση φτάνει στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με διάρκεια τουλάχιστον τριών  μηνών, στο ποσό των 5.000 ευρώ, εφόσον συναφθεί σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ πέφτει στις 3.000 ευρώ, στην περίπτωση περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να απασχολήσει τον μέχρι πρότινος αδήλωτο εργαζόμενο για  τουλάχιστον ένα έτος.

Ads

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «μπαίνουν για πρώτη φορά κανόνες στις εταιρίες εργολαβιών», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου. Κι αυτό γιατί θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου. Με άλλα λόγια, εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε εταιρίες εργολαβίας, ως υπεύθυνος έναντι του νόμου θα διώκεται και όποιος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχει η εν λόγω εταιρία. Βασικός στόχος είναι η διεύρυνση της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων και σε αυτό τον τομέα, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, καθώς και την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος αλλά και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Ο τρίτος βασικός άξονας του νομοσχεδίου αφορά την καλύτερη εποπτεία των περιπτώσεων πρακτικής άσκησης αλλά και μαθητείας σε επιχειρήσεις. Ειδικότερα, κάθε  εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολεί για πρακτική άσκηση ή μαθητεία, καθώς και κάθε μεταβολή της απασχόλησης αυτής, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που απασχολούνται για πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 17% του συνολικού προσωπικού κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και σε κάθε περίπτωση τα σαράντα  άτομα.

Τέλος, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας υπάρχει μέριμνα για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, καθώς εισάγεται το σύστημα της επιτροπείας, θεσμοθετούνται τα αρμόδια όργανα και καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες του επιτρόπου. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο ΕΚΚΑ και δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας. Επίσης, το νομοσχέδιο ορίζει διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις της πρόσφατης νομοθεσίας.