1. Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε μετά τη σύζυγό του και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο πρωθυπουργός την έκανε αποδεκτή. Διαβάστε επίσης: Τα πρόσωπα και το μήνυμα ενός (αναγκαστικού) ανασχηματισμού

Ads

2. Ζήτημα προέκυψε με τη διαρροή από πλευράς ΝΔ – και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη – δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ σχετικά με την υπόθεση Novartis και κυρίως με τη γαλάζια “ερμηνεία” αυτών. Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ στη Βουλή για το θέμα Πάιατ.

3. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μιλά και δεν… χτυπά ποτέ τυχαία. Και η χθεσινή, η τρίτη κατά σειρά παρέμβασή του υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και κόντρα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για «αυτοδύναμη έξοδο» από το Μνημόνιο, συνιστά ουσιαστικά και την προαναγγελία του επόμενου μπρα ντε φερ μεταξύ κεντρικού τραπεζίτη και Μαξίμου.

4. Ένας ιδιαίτερα σκληρός «εμφύλιος» λαμβάνει χώρα στον δικαστικό χώρο με αφορμή την υπόθεση Novartis. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η προσπάθεια από την ηγεσία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να αφαιρέσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς την υπόθεση μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερώτημα ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις. 

Ads

5. «Ο κ. Σαλμάς δεν ήταν ο μόνος, που ήρθε σε κάποιου είδους επαφή με το FBI. Υπήρξαν και άλλες ανεπίσημες συναντήσεις πολιτικών προσώπων με το FBI για την υπόθεση Novartis», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

6. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει «κατηγορηματικά» ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του συντάγματός της. 

7. Φρικιαστικές λεπτομέρειες για το βρέφος που βρέθηκε νεκρό στα σκουπίδια στην Πετρούπολη. Η Αστυνομία αναζητεί πληροφορίες για τον εντοπισμό της μητέρας του μωρού.

8. Πρόταση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τους υπουργούς Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη από τη Νέα Δημοκρατία. Τι απαντά η κυβέρνηση. 

9. Κατάσκοποι, σεξ, μαφία και δολοφονικές συσκευές βγαλμένες από ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Δεν είναι θρίλερ, ούτε μυθιστόρημα, αλλά μέρος των σχεδίων της CIA για τη δολοφονία του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. 

10. Αλλαγές που αφορούν στις τρεις τάξεις του Λυκείου και οι οποίες θα ισχύσουν από φέτος, συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που υπερψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας. 

* Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη από την Εφημερίδα των Συντακτών