1) Την σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε, μαζί με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, σχεδόν 20 ώρες. Tο ζητούμενο πλέον είναι εάν το παλαιό πολιτικό σύστημα, που επέδειξε πρωτοφανή οξύτητα κατά την συζήτηση στη Βουλή, θα επιτρέψει να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν. Όπως και να έχει, φαίνεται πως τα πρόσωπα που θα εξετάσουν τυχόν ποινικές ευθύνες των δέκα πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ήδη αποφασιστεί.

Ads

2) Τα μηνύματα Σαμαρά: Είπε 27 φορές την φράση «θα λογοδοτήσετε», προανήγγειλε μισή ντουζίνα ειδικά δικαστήρια – ως τι άραγε, ως μελλοντικός πρωθυπουργός; – διαπίστωσε πραξικόπημα, κίνδυνο για το πολίτευμα και απειλή μονοκομματικού συριζαϊκού κράτους, και διέγνωσε (ξανά) το «τέλος της αστικής δημοκρατίας».

3) Στοιχεία φωτιά από τους εισαγγελείς για τη Novartis: Πολύ μεγαλύτερη από 3 δισ. η ζημιά. Μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ φαίνεται να είναι η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με νέα δεδομένα που συλλέγουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

4) Πράσινο φως από ΣτΕ για το Ελληνικό: Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, στην 111 σελίδων γνωμοδότησή της (29/2018). 

Ads

5) Πέφτουν τα αγάλματα στα Σκόπια: Στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

6) ΕΝΙ για γεώτρηση: Δεν φύγαμε από τη Λιβύη, από την Κύπρο θα φύγουμε… Στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι.

7) Τι φέρνει τελικά ο νόμος για την κάνναβη; Ξεκινάει σήμερα στη Βουλή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση για το νομοσχέδιοπου αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη. Η συζήτηση δεν έχει τη μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται να κληθούν να μιλήσουν αρκετοί από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

8) Η κούρσα των εξοπλισμών σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο: Στις 19 Ιανουαρίου, το Πεντάγωνο δημοσίευσε μια νέα στρατηγική εθνικής άμυνας, την πρώτη μέσα σε 10 χρόνια, στην οποία χαρακτήρισε τον στρατηγικό ανταγωνισμό ως την «κεντρική πρόκληση για την ευημερία και την ασφάλεια των ΗΠΑ», την στιγμή που διευρύνεται η στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας και της Κίνας. Μετά από αυτό, πόσο πιθανός είναι μέσα στα επόμενα 100 χρόνια ένας πόλεμος με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς; Καθόλου απίθανος, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. 

9) Ερείπια αρχαίας πόλης που πιστεύεται ότι χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα.

10) TVXS Σινεμά: Οι ταινίες της εβδομάδας που αξίζει να δείτε. Ο Φεβρουάριος μας αποχαιρετά κινηματογραφικά με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν μία αξιόλογ