Θύματα απάτης έπεσαν εκατοντάδες οικοδόμοι σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Ξάνθη, τη Χρυσούπολη, την Καβάλα και το Διδυμότειχο. Πρόκειται για μια μεγάλη κομπίνα με πλαστά οικοδομικά ένσημα και τώρα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δεν μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ δεν έχουν και παροχές ασθενείας.

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Δράμας Γιώργο Σαβρίδη, θύματα της κομπίνας έπεσαν τουλάχιστον 400 οικοδόμοι στην Ξάνθη, 45 στο Διδυμότειχο, 45 στη Δράμα, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος έρχονται καθημερινά στο φως και νέα περιστατικά. Οι οικοδόμοι ζητούν πίσω τα χρήματά τους και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως η πρόσφατη κατάληψη του ΙΚΑ Χρυσούπολης.

Αρκετοί είναι αυτοί που κατηγορούν το ΙΚΑ ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αντιδράσει ενώ ήταν εμφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα ένσημά τους. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για εμπλοκή υπαλλήλου του ΙΚΑ στο κύκλωμα με τα πλαστά ένσημα. Φυσικά στην υπόθεση εμπλέκονται εργολάβοι και λογιστές. Αυτοί που πουλούσαν τα ένσημα στους οικοδόμους και με κάποιο τρόπο τα καταχωρούσαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ, όπου μετά από ελέγχους αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστά και ακυρώθηκαν. Το συνολικό ύψος της απάτης ανέρχεται περίπου στα 4 εκ. ευρώ.