Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και φέτος οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή να αυξάνουν τα μηνιαία τροφεία δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας.

Ads

Τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, την έλλειψη προσωπικού και οι κτιριακές δυσκολίες. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει ως προϋπόθεση το υπουργείο Παιδείας για την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία των μονάδων, ενώ η αναλογία παιδαγωγών – παιδιών δεν τηρείται, με αποτέλεσμα το παιδαγωγικό πρόγραμμα να είναι ελλιπές και να αφήνεται «στο φιλότιμο των εργαζομένων». Περιττό να σημειώσουμε ότι οι γονείς είναι αυτοί που καταβάλουν ένα, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό για να καλύψουν αντικείμενα που χρειάζονται τα παιδιά για τις δραστηριότητές τους, γεγονός που θα μπορούσε συμπεριληφθεί στην υποβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου κατά την προσχολική διαπαιδαγώγηση των νηπίων.

Παρά τις προεκλογικές αναγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη των εργαζόμενων μητέρων μέσα από τη δημιουργία παιδικών σταθμών και ολοήμερων σχολείων, η πλειονότητα των δήμων της χώρας εκφράζει έντονες ανησυχίες για την εύρυθμη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών με το νέο σχολικό έτος. Η ανησυχία αυτή εντείνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των αιτήσεων στους δημοτικούς σταθμούς σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικογένειες αδυνατούν πια να πληρώσουν τα τροφεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Όποια και να είναι η αιτία, όμως, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Είναι μάλλον αδύνατον να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις αυτές με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μείνουν έξω από τους σταθμούς, χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους και οι ίδιοι οι δήμοι να επιβαρύνουν την ήδη προβληματική τους θέση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, της κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το Δημοτικό Βρεφοκομείο, προκύπτει ότι πάνω από 3.300 παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών. Το σχολικό έτος 2009-2010 υποβλήθηκαν 8.479 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 5.401. Την επόμενη χρονιά υποβλήθηκαν 8.816 και έχουν εγκριθεί 5.465. Φέτος, κατατέθηκαν περίπου 400 αιτήσεις παραπάνω για τη νέα σχολική χρονιά. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή εκτιμά ότι το Σεπτέμβρη θα υποβληθούν νέες αιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τις 15 Ιούλη, στους 13 παιδικούς σταθμούς του 2ου Διαμερίσματος Αθηναίων, έφτασαν τις 1.433, τη στιγμή που η δυνατότητα φιλοξενίας των σταθμών φτάνει μόλις τα 886 παιδιά.

Ads

Παράλληλα, η δημοτική αρχή της Αθήνας αποφάσισε το κλείσιμο 8 παιδικών σταθμών, επικαλούμενη την ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών. Η κ. Βαλσαμάκη, Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, τόνισε ότι κάποιοι σταθμοί κλείνουν για δικαστικούς λόγους, κάποιοι γιατί στην προκήρυξη που έγινε δεν προσκομίσθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ κάποιοι άλλοι λόγω λειτουργικότητας των κτιρίων. Τα παιδιά που φοιτούσαν σε αυτούς τους παιδικούς σταθμούς, θα εξυπηρετηθούν σε άλλους σταθμούς του Δήμου Αθηναίων . Έτσι, 300 νήπια μένουν εκτός στέγης και θα πάνε σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Ουσιαστικά, οι υπόλοιποι από τους 94 συνολικά παιδικούς σταθμούς του δήμου θα υπερφορτωθούν.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της Αττικης όπως αυτοί της Καλλιθέας, του Κερατσινίου, του Βύρωνα και της Ν.Ιωνίας. Στον πρώτο δήμο, υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα 588 παιδιά θα μείνουν εκτός του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού ενώ στο Κερατσίνι, αλλά και στο Βύρωνα, τα παιδιά που δε θα περάσουν την πόρτα των παιδικών σταθμών ανέρχονται στα 100 και στα 150 αντίστοιχα. Στη Νέα Ιωνία, περίπου 220 παιδιά τη φετινή χρονιά δε θα καταφέρουν να εισαχθούν στους 7 παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Μάλιστα, από τα 7 βρεφικά τμήματα που υπάρχουν στους σταθμούς, τα δύο από αυτά δε θα ανοίξουν τη νέα χρονιά. Όσον αφορά στο δήμο Χαλανδρίου οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 1.100, αλλά μόνο 850 νήπια θα φιλοξενηθούν φέτος.