Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη στα Κάτω Πατήσια, με τις νέες πληροφορίες που άρχονται στο φως της δημοσιότητας να θέλουν τον μαθητή να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών του.

Ads

Ήδη το πρωί της Δευτέρας 16 Μαίου, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του 14χρονου, που τον βρήκαν την Παρασκευή απαγχονισμένο οι γονείς του στο υπνοδωμάτιό του. Η εισαγγελική έρευνα θα διενεργηθεί από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και αντικείμενο της θα είναι να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το το ποινικό αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία.

Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετείχε το παιδί στο «blackout challenge», ή σε κάποιο παρόμοιο φονικό παιχνίδι, γνωστής πλατφόρμας των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο οποίο ουσιαστικά δένεις κάτι στο λαιμό σου και προσπαθείς να το βγάλεις χωρίς να πνιγείς ενώ παράλληλα το βιντεοσκοπείς και το αναρτάς.

Καταγγελίες για bullying

Ωστόσο, σύμφωνα με συμμαθητές του, δεν γνωρίζουν εάν ο Μάκης συμμετείχε ποτέ σε επικίνδυνα «παιχνίδια» τύπου «blackout challenge», το οποίο θεωρήθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ως ένα  ένα από τα ενδεχόμενα που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Ads

Μιλώντας στον ιστότοπο newsit.gr δύο συμμαθητές του αποκάλυψαν ότι ο φίλος τους είχε πέσει θύμα bullying λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του. Συγκεκριμένα, όπως λένε, την περασμένη Παρασκευή  «του πετούσαν νεράντζια στο σχολείο, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό και του έλεγαν “έλα να βγούμε σέντρα”, “θα σε μαχαιρώσω».

Όλοι στο σχολείο του 14χρονου Μάκη μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Κάνουν λόγο για ένα «πολύ ευγενικό και καλό παιδί, δεν πείραζε ποτέ κανέναν, ήταν από τα καλύτερα παιδιά που έχω δει, ήταν χαρά Θεού, γι’ αυτό είμαστε όλοι πολύ στενοχωρημένοι στο σχολείο».

Οι περισσότεροι συμμαθητές του κάνουν λόγο για άγριο bullying που δεχόταν το 14χρονο αγόρι, αφού, όπως αναφέρουν, «τον πείραζαν συστηματικά κάποια παιδιά». Και δεν το ήξερε κανείς. Ένας άλλος μαθητής του σχολείου, θεωρεί ότι «του το έκαναν αυτό επειδή δεν θα σήκωνε ποτέ χέρι να χτυπήσει κάποιον. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε το bullying που του έκαναν, ξέρω μόνο ότι γινόταν από πάρα πολλά παιδιά. Ούτε ο διευθυντής ήξερε τίποτα, ούτε κανένας από τους καθηγητές».

Προπονητής: «Αποκλείεται να τον εκφόβισαν»

Σημειώνεται ότι ο 14χρονος Μάκης ήταν αθλητής στο Παγκράτιο και ο ίδιος ο προπονητής κ. Χαραλαμπής, από την πλευρά του, μιλώντας στο loutraki365.gr αποκλείει το ενδεχόμενο ο 14χρονος να έχει πέσει θύμα bullying ή να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιδί ο Μάκης. Λίγες ώρες πριν το τραγικό περιστατικό, μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ήταν πολύ ευδιάθετος και μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανυπομονούσε να πάει στο Λουτράκι, να δει τον αδερφό του να αγωνίζεται. Ήταν ένα αγαπητό παιδί και αληθινό «θηρίο» με ύψος περίπου 1,70 και πολύ μεγάλη μυική διάπλαση. Κανείς δεν θα μπορούσε, πιστεύω, να του κάνει bullying. Λίγες ώρες μετά, έμαθα το περιστατικό. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω. Το παιδί ήταν πάντα ευδιάθετο. Δεν αντιμετώπιζε κανενός είδους ψυχολογικά προβλήματα. Πιστεύω ότι αν είχε κάτι, θα μου το είχε πει. Περνούσαμε πολλές ώρες μαζί κάθε εβδομάδα, καθώς και ο ίδιος ήταν αθλητής στην ομάδα μου…» είπε.

Πάντως, η αστυνομία δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο και προσπαθεί μέσα από μαρτυρίες αλλά και από τα στοιχεία που θα δώσει το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Αποχαιρετισμός από τους συμμαθητές του

Οι συμμαθητές του αποχαιρέτισαν τον 14χρονο Μάκη το μεσημέρι της Δευτέρας στο σχολείο στα Κάτω Πατήσια με τον δικό τους τρόπο. 

Αφού το πρωί άφησαν λουλούδια στο θρανίο του, το μεσημέρι, κατέβηκαν στο προαύλιο και με τις τσάντες τους σχημάτισαν το όνομά του: «Μάκης».
Άναψαν καπνογόνα και άρχισαν να το φωνάζουν ρυθμικά και δυνατά, εν μέσω χειροκροτημάτων.