Κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και γενικότερα των λιμανιών, τάχθηκε σε ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γ. Ανωμερίτης. Η τοποθέτηση του ενδέχεται να προκαλέσει νέα ανησυχία στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ καθώς το κλίμα αναφορικά με την αποκρατικοποίηση των λιμένων «βαραίνει». Οι δηλώσεις του κ. Ανωμερίτη έρχεται μετά τις ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη. Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε επίπεδο βουλευτών, με το Μίμη Ανδρουλάκη να πρωτοστατεί στην κριτική προς την κυβέρνηση ενώ αναμένεται το Μεσοπρόθεσμο να συναντήσει αντιδράσεις και σε επίπεδο υπουργών.
Ads
Ο κ. Ανωμερίτης υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία των λιμανιών πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα λιμάνια να μετατραπούν σε πλήρεις λιμενικές αρχές, δηλαδή να αναλάβουν την ευθύνη των τελωνείων και του λιμενικού σώματος. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των λιμανιών, υποστήριξε πως μπορεί να περάσει σε ιδιώτες ή σε μικτά με τη συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτών.
«Το “θατσερικό” μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του. Το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπερασθεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε.
«Αν σήμερα μπορούμε να δούμε λίγο ψύχραιμα την προοπτική της λιμενικής βιομηχανίας, πέρα από τα βραχυχρόνια εισπρακτικά αδιέξοδά μας, η λύση είναι μία: Η διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των εθνικής σημασίας λιμένων, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας και η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές νέων λιμενικών έργων και υπηρεσιών μέσω συμβάσεων παραχώρησης» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «δεν χωρά άλλο μοντέλο» στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.
«Στις δεδομένες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε το λιμενικό σύστημα της χώρας με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και με συμβάσεις παραχώρησης δραστηριοτήτων με στόχο νέα έργα και υποδομές μέσω μιας πολιτικής προσέλκυσης νέων επενδύσεων» υποστήριξε. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του υπάρχοντος ευρωπαϊκού μοντέλου οργάνωσης λιμένων, σύμφωνα με το οποίο η ιδιοκτησία ανήκει στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση και η διαχείριση τομέων σε ιδιώτες, μικτά σχήματα ή το δημόσιο. Σημειώνω ότι στην Ενωμένη Ευρώπη το 96% της ιδιοκτησίας των λιμένων ανήκει στο Δημόσιο και τους Δήμους και μόνο το 4% σε ιδιώτες» κατέληξε.
Ο επικεφαλής του ΟΛΠ επισήμανε ότι τα ελληνικά λιμάνια, τα οποία λειτουργούν ως δημόσια αρχή, ως χρήστες και ως πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών οφείλουν:
Να διατηρήσουν κατά 51% το δημόσιο ιδιοκτησιακό τους χαρακτήρα και να μετατραπούν σε πλήρεις Αρχές Λιμένων, αναλαμβάνοντας και νέες αρμοδιότητες (ναυσιπλοΐα, πλοήγηση, λιμενικά, τελωνειακά κ.ά.). Να παραχωρήσουν τμήματα των εκτάσεών τους ή δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες επενδυτές, εφόσον αυτοί δημιουργούν νέες υποδομές, με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και να συσταθεί άμεσα «Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων», η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα διαφορών και συνθηκών εργασίας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν 73 μικρά ιδιωτικά λιμάνια και έχουν ήδη γίνει ευρείες παραχωρήσεις σε ιδιώτες (COSCO).
Υπό σκιάν αντιδράσεων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου το υπουργικό
Υπό τη σκιά αντιδράσεων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, συνεδριάζει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις από ορισμένα κυβερνητικά μέλη.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πρωτόπαπας απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα, ως «επιλογή ανάγκης». «Πρέπει να περάσει, γιατί αλλιώς η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα γυρίσει 20 χρόνια πίσω», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5». Υποστήριξε δε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές, «αίμα και άμμος» -όπως είπε-, «με την έννοια ότι δεν θα πληρώνονται ταυτόχρονα συντάξεις, γιατί θα έχουμε φτάσει σε χρεοκοπία. Πρόσθεσε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο».
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε με άρθρο του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης. Απεύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αναλάβουν «από κοινού μια ύστατη πρωτοβουλία για τη σωτηρία της χώρας», ή να οδηγήσουν «άμεσα τη χώρα σε εκλογές με πραγματικές και όχι μυθιστορηματικές προγραμματικές ατζέντες για τη σωτηρία και την επανεκκίνηση της χώρας».
Επισημαίνει ότι ο πυρήνας της κυβέρνησης «αγνόησε με επιδεικτική αλαζονεία τις έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου και ξόδεψε πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης». Ρίχνει παράλληλα τα βέλη του και στην ηγεσία της ΝΔ και υποστηρίζει ότι αντί οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να πάρουν από κοινού μια ύστατη καταλυτική πρωτοβουλία για τη σωτηρία της χώρας, «συνεχίζουν τα γνωστά προσχηματικά και μεταθέτουν το βάρος της ευθύνης των εξελίξεων αποκλειστικά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».
Υποστηρίζει δε, ότι αν η χώρα εγκαταλειφτεί αβοήθητη, «το χρέος της είναι πιο πολύ μεγάλο και η ενδεχόμενη χρεοκοπία της μπορεί να πυροδοτήσει τη δεύτερη μεγάλη βουτιά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία». Αυτός ο υπονοούμενος «εκβιασμός» πρέπει να αιωρείται πάνω από τα διαπραγματευτικά τραπέζια, συμπληρώνει ο κ. Ανδρουλάκης. Χαρακτηρίζει παράλληλα μη βιώσιμο το σενάριο που «ίσως φαίνεται να έχει καταλήξει η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης “πρώτα ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ και μετά πολιτικές πρωτοβουλίες”», ζητά την εξάλειψη των «γελοίων» όπως υποστηρίζει, προσχημάτων του κ. Σαμαρά για πέντε μονάδες διαφορά στους φορολογικούς συντελεστές και ζητά την ανάληψη μιας «καταλυτικής πρωτοβουλίας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, υποστήριξε σήμερα στον ΣΚΑΙ, ότι «δεν μπορεί οι βουλευτές να ενημερώνονται από τις εφημερίδες και την τηλεόραση». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν απολογισμό και συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν βοηθά να επενδύουμε σε εκβιαστικά διλήμματα καθώς αυτή είναι η εποχή των χαμηλών τόνων και της συνένωσης δυνάμεων». Ο κ. Καρτάλης ζήτησε ακόμα να μη συζητούνται στη Βουλή τόσο κρίσιμα ζητήματα όπως το μεσοπρόθεσμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να δίνεται ο χρόνος να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κρίσιμος στόχος για τη σωτηρία της χώρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >