Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) που για να περάσει το μήνυμα της σημασίας της αιμοδοσίας, χρησιμοποιεί… σέξι νοσοκόμες.

Ads

Την έντονη δυσαρέσκειά της για το πρόσφατο τηλεοπτικό σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εκφράζει η Γενική Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, λέγοντας πως «βρίθει σεξιστικών προτύπων», τα οποία, «αναπαραγάγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων».

Έτσι, συνεχίζει η ΓΓΙΦ, η σοβαρότητα του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας καλύπτεται με τον μανδύα της παρωδίας, διαστρεβλώνει την πρόθεσή του ενώ «τάσσεται οξύμωρα υπέρ μιας διάκρισης των φύλων, που, ωστόσο, δεν προβλέπεται από τις διαφορετικές ομάδες αίματος».

«Με αυτό τον τρόπο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα ωφελήματα της εθελοντικής αιμοδοσίας για το κοινωνικό σύνολο γίνονται βορά στις ορέξεις ανίδεων και τροχοπέδη στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών».

Ads

Την απόσυρση του σποτ ζήτησε σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντάς το άθλιο, με κατάπτυστο και σεξιστικό περιεχόμενο.

Το αμφιλεγόμενο σποτ:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=T3wNOVWLCzI]

Ως απάντηση η πρόεδρος του ΕΚΕΑ εξέφρασε τη λύπη της για το πώς παρερμηνεύθηκε το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία, το οποίο, όπως τονίζει έγινε δωρεάν.

«Επιλέξαμε έναν διαφορετικό πιο φρέσκο τρόπο, αυτόν της σάτιρας, για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών», είπε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία.

Στην οπτική μας, ανάφερε, το σποτάκι δίνει ένα και καθαρό μήνυμα. «Ότι ο καθημερινός χωρίς ιδιαίτερη λάμψη άνθρωπος , ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας , είναι επίσης σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας , δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές. Είναι επίσης καθαρό ότι το σποτάκι σατιρίζει και αποδομεί το κυρίαρχο πρότυπο που προβάλλεται χύδην , αυτό του ατσαλάκωτου γιάπη, του μοντέλου/λας, του μυώδους αρσενικού ήρωα, του γιατρού ακόμα ως ενός από τα μοναδικά επαγγέλματα που συνάδει με την καταξίωση για την ελληνική οικογένεια».

Η κ. Ματσούκα προσέθεσε ότι «η σάτιρα του κυρίαρχου πρότυπου προφανώς δεν απαξιώνει ούτε τον γιατρό ούτε τον/την νοσηλευτή/νοσηλεύτρια, των οποίων το έργο στις δύσκολες συνθήκες της χώρας και του ΕΣΥ είναι ηρωικό και γιγάντιο». Ακόμα, συμπλήρωσε, « το πρότυπο του αρσενικού με τις γυναίκες μοντέλα που υπάρχουν στο φαντασιακό του πρωταγωνιστή και διακωμωδείται στο έπακρον, δεν μπορεί να θεωρείται σεξιστική ανάγνωση».

«Είναι ελπιδοφόρο ότι το 70% της κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νοσηλευτών έχει αντιληφθεί τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη σάτιρα από την πραγματικότητα μια ανάγνωση που απαιτεί χιούμορ και ανεκτικότητα», σημείωσε επίσης η κ. Ματσούκα.

Υπογράμμισε τέλος, ότι το μήνυμα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό μας και καλεί όλους να συστρατευθούν στην προσπάθεια της εθνικής αυτάρκειας σε 100% εθελοντικό αίμα.