Μέλη της ομάδας που είχε αναλάβει την απαγωγή του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος φέρονται να είναι οι τρεις Τούρκοι κομάντος που συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας στην Αδριανούπολη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ads

Οι συλληφθέντες, Αχμέτ Τσαμόγλου, Γιουτσέλ Οζκάν και Μουσταφά Οζέλ, φέρονται να είναι μέλη μιας ομάδας 30 βατραχανθρώπων των ειδικών δυνάμεων, η οποίοι είχε «χρεωθεί» την σύλληψη του Ερντογάν στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, όπου βρισκόταν την νύχτα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή», οι τρεις καταζητούμενοι Τούρκοι στρατιωτικοί εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ και κλιμάκιο μυστικών αστυνομικών στην περιοχή Havsa της Αδριανούπολης, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ορεστιάδα.

Τη στιγμή της σύλληψής τους φέρονται να κατευθύνονταν με αυτοκίνητο προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχοντας στην κατοχή τους 11.000 λίρες Τουρκίας, 40.000 ευρώ και 7.105 δολάρια ΗΠΑ καθώς και τα γνήσια διαβατήριά τους.

Ads

Πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ κρύβονταν σε σπίτι στην Αδριανούπολη.

Να σημειωθεί, ότι βατραχάνθρωποι των τουρκικών ειδικών δυνάμεων είναι και οι επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, που συνελήφθησαν στις 15 Φεβρουαρίου στην Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει μάλιστα και μια εκδοχή, τόσο οι συλληφθέντες στην Αδριανούπολη και οι συλληφθέντες στην Ορεστιάδα να είχαν φτάσει στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες με σκοπό να ζητήσουν άσυλο. Οι συλληφθέντες στην Ορεστιάδα κρατούνται από τις ελληνικές αρχές μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Πάντα σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, οι άλλοι τρεις «χάθηκαν» ενώ πήγαιναν στην Θεσσαλονίκη από την Ορεστιάδα.

Μάλιστα, για την «εξαφάνιση» των τριών Τούρκων έχει κατατεθεί και αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τις σχετικές καταγγελίες «μύθους».