Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δοκιμασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη Νέα Αριστερά είναι αυτή που διεξάγεται στη Θράκη.

Ads

Και αυτό γιατί πρόκειται για την πλέον προνομιακή περιοχή για τη Νέα Αριστερά, όπου οι δύο μοναδικοί βουλευτές Ζεϊμπέκ Χουσεϊν στην Ξάνθη και Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη, προσχώρησαν στη ΝΕΑΡ, στην ΚΟ της οποίας ανήκουν.  Οι δύο αποχωρήσεις άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δημιουργούν νέα δεδομένα.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ξεκινά με ισχυρή “προίκα”

Το κοινοβουλευτικό μονοπώλιο αλλά και η πρόσβαση στο μειονοτικό στοιχείο είναι τα δύο στοιχεία που καθιστούν τη Θράκη προνομιακή περιοχή για το νεοσύστατο κόμμα. Έτσι και οι προσδοκίες ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών είναι μεγάλες καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον μια υποψηφιότητα από την πλευρά της μειονότητας που να έχει ιδιαίτερη δυναμική αλλά και ένα ποσοστό που να κινείται πολύ πιο πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο του κόμματος.

Ads

Εκτός από τους βουλευτές, στη Νέα Αριστερά ανήκει και ο Στάθης Γιαννακίδης, πρώην Υφυπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα και ισχυρότερο στέλεχος του κεντροαριστερού χώρου στο πλειονοτικό στοιχείο της περιοχής συνολικά, ο οποίος έχει αναλάβει την οργανωτική συγκρότηση του νέου κόμματος, ιδιαίτερα στην Ξάνθη. Παράλληλα αναμένεται και η πρώτη από τις επισκέψεις κεντρικών στελεχών, με πιθανότερο σενάριο, να πρόκειται για τον Πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση.

Δεν έχει μείνει έξω από τις συζητήσεις το γεγονός ότι τα γραφεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία συνορεύουν με το γραφείο του βουλευτή της Νέας Αριστεράς και έχουν… κοινό μπαλκόνι.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκπληξη με… Οντέρ Μουμίν

Την αποχώρηση των δύο Βουλευτών προς τη ΝΕΑΡ σχολίασε την Παρασκευή, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, στο πλαίσιο -προσυνεδριακής-  περιοδείας του στους δύο νομούς της Θράκης, σημειώνοντας ότι ήταν λανθασμένη και άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Όμως η έκπληξη προήλθε από  το γεγονός ότι στη διάρκεια των συναντήσεων του Πάνου Ρήγα με τοπικούς φορείς, εμφανίστηκε ως νέο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.

Προερχόμενος από τη ΝΔ, ο τελευταίος είχε πέρυσι γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής εξαπολύοντας ένα “κυνήγι μαγισσών” σε βάρος δημοτικών υπαλλήλων τους οποίους κατηγορούσε ως “γκιουλενιστές” ενώ είχε πάψει από τα καθήκοντα όλους τους Αντιδημάρχους του, κάτι που σταδιακά τον απομόνωσε και οδήγησε και  στην καθαίρεσή του από τον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη!

Το γεγονός ότι ο Οντέρ Μουμίν, παραδοσιακά εκφράζει τις πιο σκληρές θέσεις της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη, έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις στα υπόλοιπα κόμματα και την κοινή γνώμη. Αδιευκρίνιστη παραμάνει η στάση του πρώην Βουλευτή Ροδόπης μέχρι το 2023,  Τάκη Χαρίτου, ο οποίος έχει επανειλημμένα αντιταχθεί εναντίον μειονοτικών στελεχών για θέσεις που θεωρεί ασύμβατες με τα εθνικά συμφέροντα. Από τις επισκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε ο πρώην βουλευτής, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν η απουσία αποτελεί έμμεση αποδοκιμασία ή ήταν τυχαία.

Αναζήτηση υποψηφίων για Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές. 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για τους δύο σχηματισμούς  που θα πρέπει να βρουν ισχυρούς υποψήφιους στη μειονότητα, χωρίς να διαταράξουν τη σχέση με τους πλειονοτικούς ψηφοφόρους και ενώ στις εκλογές θα μετέχει και, πάλι, το ακραίο μειονοτικό κόμμα DEB.

Πάντως, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014, ο μοριακός βιολόγος Ουμίτ Μεστάν από την Ξάνθη, παραμένει στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παρουσία στα κομματικά όργανα. Το ερωτηματικό αλλά και η πρόκληση είναι αν οι τοπικες οργανώσεις θα επιχειρήσουν να ανοιχτούν στην κοινωνία και να αναπληρώσουν και το κενό στη μειονοτική εκπροσώπηση ή θα ακολουθήσουν τη λογική της περιχαράκωσης ώστε να αναδιανείμουν τις θέσεις εξουσίας μεταξύ τους.

Στην άλλη πλευρά, η Νέα Αριστερά, έχει μπροστά της την πρόκληση να επιβεβαιώσει τη δυναμική της στη μειονότητα στις εκλογές  και, ταυτόχρονα, να κεφαλαιοποιήσει τα γεγονός ότι τα πιο προβεβλημένα πλειονοτικά στελέχη έχουν προσχωρήσει στις τάξεις της. Δεν έχει, τέλος, ξεχαστεί το γεγονός ότι μέρος της προεκλογικής συζήτησης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, συχνά τοξικό, αφορούσε τη Θράκη αλλά και το γεγονός ότι οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές του Φθινοπώρου πριν τη διάσπαση, ήταν καταστροφικές και τον οδήγησαν στην τέταρτη θέση.