Επί των ελληνικών οικονομικών περιστρέφεται και σήμερα η συζήτηση μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s αλλά τα σενάρια που κυκλοφορούν για νέο δάνειο της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ και περίβλημα ένα νέο μνημόνιο.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Dow Jones Newswires, νέο πακέτο στήριξης, ύψους 60 δις ευρώ περίπου, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών έως το 2013 αναμένει η Ελλάδα. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις που φέρεται να έκανε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συμφωνία ενδέχεται να οριστικοποιηθεί ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Με το νέο πακέτο θα καλυφθούν δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2012 (27 δις ευρώ) και το 2013 (32 δις ευρώ). Σύμφωνα με το Dow Jones, από την ελληνική πλευρά μπορεί να δοθεί ως εγγύηση για το νέο δανεισμό τμήμα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενώ το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την Δευτέρα 16 Μαΐου.

Διαψεύδουν κυβέρνηση και ΕΕ

Η κυβέρνηση πάντως διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα του Dow Jones σύμφωνα με το οποίο συζητεί νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα από την ΕΕ. «Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση για νέα συμφωνία βοήθειας. Δεν ισχύουν δημοσιεύματα που θέλουν συζητήσεις αυτού του είδους», είπε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ads

Καμία επίσημη διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τη χορήγηση νέου πακέτου βοηθείας στη χώρα, δήλωσε στο Reuters και ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο. «Δεν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών για οποιοδήποτε νέο πακέτο» ξεκαθάρισε. «Οι υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση την επόμενη Δευτέρα, όταν θα λάβουν τα συμπεράσματα της αποστολής ΕΕ/ΔΝΤ η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα».

Κινδυνεύει η Πέμπτη δόση;

Πάντως, το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται επιπλέον σε πηγές που αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα για την καθιερωμένη τριμηνιαία αξιολόγηση δεν έχει ακόμη καταλήξει αν η Αθήνα πληροί τους όρους για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου διάσωσης. Υπενθυμίζεται ότι η πέμπτη δόση από το δάνειο των 110 δις ευρώ είναι ύψους 12 δις ευρώ και θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους ή όχι ενώ η επίσκεψη είναι σε εξέλιξη» είπε στο Reuters αξιωματούχος μετά τις δηλώσεις Γερμανίδας βουλευτού, σύμφωνα με τις οποίες διαφαίνεται ότι η χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια για την επόμενη δόση. Συγκεκριμένα, η Γκέρντα Χάσελφελντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, σε δηλώσεις της στο Reuters, αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση.

Αναφορά στην επέκταση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δις ευρώ κάνουν και οι Financial Times. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας που τιτλοφορείται «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα» τονίζεται πως η ανανέωση του πακέτου διάσωσης 110 δις ευρώ που προτάθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την απόδοσή του πρώτου πακέτου διάσωσης, καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έθεσε η τρόικα. «Νέο σχέδιο διάσωσης προβλέπεται για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλόφωνης βελγικής οικονομικής εφημερίδας Λ’Εκο, που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της το 2012».

Κρίσιμη η συνάντηση της Τετάρτης στο Βερολίνο

Οι διαβουλεύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφώνονται ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόµενη ∆ευτέρα, ενώ κρίσιµη θα είναι η συνάντηση της Τετάρτης στο Βερολίνο στην οποία θα συµµετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρµαν Bαν Ρόµπαϊ. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, για την απόφαση της πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονοµίας που συντάσσεται από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ∆ΝΤ και της ΕΚΤ.

Στο γερμανικό «στρατόπεδο» μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις στενών συνεργατών και μελών του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε σήμερα στις θέσεις της για το μείζον ζήτημα της ευρωζώνης.

Η Άγκελα Μέρκελ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο στην οποία αναφέρθηκε και στο ελληνικό ζήτημα. Η Ανγκελα Μέρκελ προέβλεψε πως η Ελλάδα θα ισχυροποιηθεί μετά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί. Παρέπεμψε στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα, απ’ όπου θα εξαρτηθεί αν το Βερολίνο θα δώσει ή όχι τη συγκατάθεσή του για βελτίωση των όρων της οικονομικής βοήθειας που ήδη λαμβάνει η Ελλάδα. «Χρειάζεται να αναλύσω πρώτα τα πορίσματα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ πρώτα και δεν μπορώ να σχολιάσω πριν από αυτό» ανέφερε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Όπως σημείωσε, «οτιδήποτε άλλο δεν θα εξυπηρετούσε την Ελλάδα ή την Ευρώπη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αποφύγει να εκφραστεί επισήμως τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα σενάρια που έθεταν την Ελλάδα σε πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Αντίθετα στενοί της συνεργάτες δεν απέφυγαν τις σχετικές δηλώσεις.

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε ακόμη και παγκόσμια αναστάτωση. Η έξοδος για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι θα παρέμενε αποκομμένη από τις αγορές για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, και η υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθούσε σε μικρό βαθμό» επισήμανε ο σύμβουλος της Καγκελαρίου Λαρς Φελντ. ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στη μέθοδο αναδιάρθρωσης του χρέους, διευκρινίζοντας ότι τάσσεται κατά του άμεσου «κουρέματος» ή της άμεσης στάσης πληρωμών, ενώ ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ δήλωσε χθες ότι «οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να φύγει από την Ένωση και αν η Ελλάδα το θέλει αυτό εμείς θα την υποστηρίξουμε».

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ οι οποίοι επέμειναν ότι «η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχουμε».

H ΕΚΤ επιμένει στη στάση της απέναντι στο ελληνικό ζήτημα

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερχρεωμένη αλλά δεν είναι αφερέγγυα και δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της» υπογράμμισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ μιλώντας σήμερα σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Εν τέλει, μια αναδιάρθρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας», δήλωσε ο Σταρκ και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της. Ο Σταρκ χαρακτήρισε ρεαλιστικό το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί.

Η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας εξαρτάται κυρίως από την ίδια τη χώρα, ανέφερε από την πλευρά του το άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο, ενώ τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να αποφευχθεί. Αναφερόμενος στη βοήθεια που πιθανόν να λάβει η Ελλάδα, διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να είναι νέα δάνεια. «Θα μπορούσε να αφορά και τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής», σημείωσε.

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μια χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γονάτιζε το τραπεζικό σύστημα λόγω των ζημιών στα ομόλογα και την αδυναμία αναχρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ. Η Ελλάδα έχασε πάρα πολύ χρόνο εξετάζοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της, δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Πείστηκαν ότι μια «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» είναι δυνατή πριν καταλάβουν ότι είναι παραμύθι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια. «Υπάρχει ουρά χωρών για να μπουν στο ευρώ, όχι για να βγουν» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι οι χώρες εκτός ευρώ θα αντιμετώπιζαν τεράστιες δυσκολίες. Μιλώντας στην El Pais, ο προκάτοχος του Όλι Ρεν στην Επιτροπή συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, για αυτό ακριβώς τον λόγο «οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας είναι ακόμα μεγαλύτερες».

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, απέρριψε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, στη Wall Street Journal. «Η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης σε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος για τη χώρα» υποστηρίζει. Τονίζει όμως ότι αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος.

Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα βορά στους κερδοσκόπους»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι «κάποιος από το Βερολίνο χωρίς αίσθημα ευθύνης αφήνει να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες με αποτέλεσμα η Ελλάδα και το ευρώ να γίνονται βορά στους κερδοσκόπους». Η οργή των χωρών της ευρωζώνης είναι μεγάλη, επισημαίνει η εφημερίδα: «Διότι είναι πάντα γερμανικές πηγές από τις οποίες διοχετεύονται απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες ενισχύουν τη δράση των κερδοσκόπων. Μια επικριτική φωνή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της τονίζει στους δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας ότι στη Γερμανία υπάρχουν πρόσωπα που συνειδητά σπέρνουν φήμες και μισές αλήθειες. Είτε δρουν ανεύθυνα, είτε έχουν τη δική του ατζέντα, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες».