Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, για την περιοχή της Θήβας από τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, για πιθανό ισχυρό σεισμό στην περιοχή.

Ads

Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 21:30 η ώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης και θα τεθούν όλα τα τελευταία δεδομένα για το ρήγμα της Θήβας.

Το ρήγμα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους σεισμολόγους και σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να μελετήσουν το φαινόμενο και να δουν αν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, δείχνουν ότι ίσως χρειάζεται να ληφθούν ορισμένα μέτρα.

Ο πρώην Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που ανέφερε πως το ρήγμα αυτό θα μπορούσε να δώσει σεισμό έως και 6,5 ρίχτερ, δήλωσε ότι «από τον Ιούλιο στην περιοχή της Θήβας, έχουν γίνει πάνω από 1700 δονήσεις και είμαστε σε επιφυλακή», ενώ πρόσθεσε ότι «οφείλουμε ως πολιτεία να είμαστε έτοιμοι».

Ads

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα από τον κόσμο και να εφαρμοστή το σχέδιο Εγκέλαδος. «Πρέπει όλα τα μέλη να είναι στη σύσκεψη και όχι όσοι απουσιάζουν να ακυρώνουν τα επιστημονικά δεδομένα».

Το πόρισμα των ειδικών για την Θήβα, μετά την αποψινή έκτακτη συνεδρίαση θα διαβιβασθεί στην Πολιτική Προστασία. «Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» τόνισε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά το σχέδιο Εγκέλαδος: