Την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, που πρώτοι εμπνεύστηκαν  πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατόπιν διακινεί η ακροδεξιά, κάνοντας λόγο για «λευκή γενοκτονία» και «αλλοίωση» του χριστιανικού πληθυσμού και του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», φαίνεται πως υιοθετεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ads

Μιλώντας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως ξέρετε, στην Ελλάδα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δεν μιλήσαμε ποτέ στο παρελθόν για αλλοίωση πληθυσμού, όταν είχαμε μετακινήσεις, είτε μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, όπου είχαμε κάποιες μαζικές εισροές στην Ελλάδα. Ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτό το πράγμα. Εδώ μιλάμε για άλλου τύπου, όμως, ροές μεταναστευτικές, ιδίως από χώρες με άλλη θρησκεία, με άλλο πολιτισμό, με άλλα -ας το πούμε έτσι- στοιχεία που φέρνουν μαζί τους, τα οποία πρέπει κανείς να τα εξετάσει».

Διαβάστε επίσης 
Η μεγάλη αντικατάσταση: Η νεοναζιστική θεωρία συνομωσίας που «όπλισε» το χέρι του Μπρέντον Τάραντ

Παρά τις πρωτοφανείς ακραίες απόψεις ειδικά για αξιωματούχο της κυβέρνησης, απαντώντας στην κριτική από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι η Βουλή «απέβαλε από τους κόλπους της όλα αυτά τα ακραία στοιχεία που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στη ΝΔ και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίος στην ελληνική Βουλή σήμερα».

Ads

Για το νέο αφήγημα περί μεταναστευτικού, ανέφερε πως το κρίσιμο διάστημα θα είναι η περίοδος μετά το φθινόπωρο και όλο τον χειμώνα, καθώς θα αποδειχθεί αν το πακέτο μέτρων που πήρε και δρομολογεί η κυβέρνηση αποφέρει καρπούς. «Επαναλαμβάνω τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: 1. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. 2. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου. 3. Προχωρούμε στις επιστροφές. 4. Φτιάχνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα με γνώμονα πάντα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι η χώρα ήταν «ξέφραγο αμπέλι».

Όπως επισήμανε «έχουμε ανθρωπισμό μέσα μας, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές», και δήλωσε πως «Τα πρώτα χρόνια όντως ήταν κάποια κύματα προσφυγικά. Όσο περνούσε ο καιρός, το πρόβλημα μεταλλασσόταν. Σιγά σιγά, και έγινε προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και τώρα μιλάμε περισσότερο για μεταναστευτικό και λιγότερο για προσφυγικό. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα σχολιάζοντας την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεν δίστασε να αποκαλέσει την Αμυγδαλέζα «Four Seasons», συγκρίνοντάς την με τη Μόρια, είπε χαρακτηριστικά: «Όποιος έχει πάει στη Μόρια ξέρει ότι οι συνθήκες είναι άθλιες. Προσπαθώντας κάποιος να δείξει τη διαφορά μπορεί να χρησιμοποιήσει και έναν όρο σαν το Four Seasons».