Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους και 30ετούς επιμήκυνσης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Ερωτηθείς από το Reuters για το αν συμφωνεί με προτάσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων να επαναγορασθεί τμήμα του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησής του, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Eίναι μία ιδέα, μία πρόταση, που αξίζει να εξεταστεί αλλά θα πρέπει να τη συζητήσω με τους συναδέλφους μου στο Eurogroup».

Ο ίδιος είπε ότι δεν θα αντιτασσόταν σε μία πρόταση επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων διάσωσης της Ελλάδας στα 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα την εξετάσει και η Γερμανία.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε την άποψη ότι τα ευρωομόλογα θα γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό στο προσεχές μέλλον.

Ads

«Νομίζω ότι μία μέρα τα ευρωομόλογα θα γίνουν αποδεκτά σαν το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί στο προσεχές μέλλον», είπε.