Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα αν και η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch. Παράλληλα, αύριο το απόγευμα –ώρα Ελλάδας- πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΝΤ για τη χώρα μας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο Dominique Strauss-Kahn, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ή να γίνουν ανακοινώσεις.

Ads

«Η Οδύσσεια της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει» υποστηρίζει η Merrill Lynch, ωστόσο τονίζει ότι παρά τις ατέλειές της, η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από άλλες αγορές, προτρέποντας τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη Γηραιά Ηπειρο. Μάλιστα, θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ευλογία μεταμφιεσμένη για την ευρωζώνη καθώς ωθεί την Ε.Ε. σε δομικές μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την οικονομική συνοχή της Ένωσης.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί με την εφαρμογή μιας νέας σειράς μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων να παραμείνει στην τροχιά της οικονομικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Υψηλό χαρακτηρίζει, ωστόσο, τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της αβεβαιότητας στις αγορές, δεδομένου ότι δεν έχει παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια ακόμη στην Ελλάδα. Η Merrill Lynch θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μόνη της στο ΔΝΤ, και αν χρειαστεί θα λάβει την κοινή βοήθεια Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Την πεποίθησή του ότι θα επιστρέψει σταδιακά η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Jean-Claude Trichet. Ο κ. Trichet επανέλαβε ουσιαστικά τη θέση της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας εκ νέου τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης «πειστικά και θαρραλέα» ενώ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στην παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αρωγή προς την Ελλάδα.

Ads

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Olli Rehn, σημείωσε ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. θα πρέπει σταδιακά να οδηγήσει σε εξομάλυνση της κατάστασης σχετικά με την Ελλάδα. Ο Amadeu Altafaj αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει την έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αναμένεται αλλαγή στις συνθήκες που διέπουν την έκδοση ομολόγων με ραγδαίο τρόπο, δηλαδή από τη μία μέρα στην άλλη αλλά ότι αυτό θα γίνει σταδιακά.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και ότι, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει το Μάιο. Τέλος,

Μεταρρυθμίσεις ζητά η Κομισιόν

Η ανάγκη διόρθωσης των ανισοτήτων κυρίως στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ευρωζώνης. Πρώτη στη «λίστα» των κρατών – μελών της Ευρωζώνης που έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους, και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, τοποθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ανήκει σε ειδική κατηγορία καθώς συνδυάζει υψηλές και χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες και παρατεταμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας ενώ σημειώνεται ότι «η πρόσφατη εμπειρία της Ιρλανδίας και της Ελλάδας αποδεικνύουν ότι αποφασιστική δράση στον τομέα των μισθών του δημοσίου διευκολύνει τη συνολική προσαρμογή για την ανταγωνιστικότητα».

Η Επιτροπή αφού επισημαίνει ότι απαιτούνται σημαντικές δράσεις τονίζει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από την Ελλάδα στις 3 Μαρτίου έτυχαν θετικής υποδοχής από το Eurogroup και το Συμβούλιο Ecofin.

Schäuble: Κατ’ εξαίρεση παρέμβαση του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση

Υπέρ ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και κατ’ εξαίρεση παρέμβασης του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση τάσσεται ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Wolfgang Schäuble, σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα DIE ZEIT. Ο Schäuble χαρακτηρίζει υπερβολές τις τάσεις απέχθειας –που έδειχναν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων- όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα και όσο αφορά στο πόσο θα έπρεπε να πληρώσει το πολύ η Γερμανία, αν λάμβανε χώρα μια επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας με τη στήριξη του ΔΝΤ, απαντά ότι «είναι ένα ερώτημα που ένας έξυπνος Υπ. Οικονομικών δεν απαντά, επειδή παίρνουμε ως δεδομένο ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. Ωστόσο η συμβολή του ΔΝΤ είναι περιορισμένη».

Τέλος, σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ εξοικονόμησε λίγα χρήματα στη Γερμανία, αλλά ξεσήκωσε πάρα πολλές χώρες εναντίον της και αν αυτό άξιζε, ο Schäuble τονίζει ότι «στην πραγματικότητα μια νομισματική ένωση θα έπρεπε να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Γι’ αυτό το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει εξαίρεση. Στο γερμανικό λαό είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη – και δεν είναι επιλήψιμο να αναφερθεί αυτό – ότι μια λύση με συμμετοχή του ΔΝΤ είναι καλύτερα αποδεκτή παρά μια λύση χωρίς αυτό. Το ΔΝΤ ισχύει ως θεσμός, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιδράσει στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε μια κρίση. Ως προς αυτό δημιουργεί ένα είδος εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό και έχει σημασία το επιχείρημα».