Σε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την πίεση της κινητοποίησης των κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών, οι οποίοι από τις 11 Ιανουαρίου συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο. Στην ανακοίνωση που κοινοποιεί τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, ωστόσο, δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες δύο κρατουμένων για τον εξευτελιστικό πρωκτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται οι κρατούμενοι. Επιπλέον μένουν αναπάντητα και τα ζητήματα των αναιτιολόγητων πειθαρχικών διώξεων, της μη χορήγησης αδειών και της ανύπαρκτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ads

Το υπουργείο αναφέρει ότι ήδη από χθες λειτουργεί πρόγραμμα συμβουλευτικής παρακολούθησης με την επιστημονική επίβλεψη των συμβούλων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και, όπως σημειώνει, το ενδιαφέρον των κρατουμένων αυξάνεται καθημερινά. Επιπλέον μετά από αίτημα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα προς το υπουργείο Παιδείας έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσει στις φυλακές Γρεβενών, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Μέχρι στιγμής αίτημα συμμετοχής είχαν υποβάλει 170 κρατούμενοι.

Το υπουργείο επιπλέον γνωστοποιεί ότι ικανοποιήθηκαν και αιτήματα των κρατουμένων που αφορούν τον τρόπο διανομής του φαγητού και την εξασφάλιση θέρμανσης σε κοινόχρηστους χώρους.