Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ν/σ για την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα συσταθεί βάσει οδηγιών του μνημονίου με την τρόικα και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 10 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων του, κατά πλειοψηφία με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Τόσο ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος όσο και ο ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της «Γιούρομπανκ» Νίκος Νανόπουλος καθώς και ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Παπαδάκης χαρακτήρισαν θετικό και αναγκαίο βήμα το ν/σ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «αχρείαστο να είναι, καλό είναι όμως να υπάρχει για τη διασφάλιση κυρίως των καταθετών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ χαρακτήρισαν υπαρκτό το κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως είπαν είναι τόσο χαμηλές οι μετοχές τους που δεν μπορείς να αποτρέψεις να εξαγοραστούν από τον οποιοδήποτε.

Συμπλήρωσαν μάλιστα ότι η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βοηθά ταυτόχρονα στο να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει στις πιέσεις και δεν υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω μείωση της τιμής των μετοχών.

Ads

Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, χαρακτήρισε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «αποκούμπι για την κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ώστε όπως είπε, να μην δοκιμαστεί κατά τρόπο επικίνδυνο από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και πιέσεις αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Ο κ Σαχινίδης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της ρύθμισης τονίζοντας ότι το όργιο φημών που έθεσαν σε αμφισβήτηση την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών δημιούργησαν μια πάρα πολύ δύσκολη που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

«Σκοπός του Ταμείου δεν είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αλλά να διατηρηθεί η σταθερότητα του ταμειακού τους συστήματος και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση κάποια από αυτές» τόνισε ο κ Σαχινίδης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «είναι αρκετά σαφές ότι στόχος της νέας ρύθμισης είναι να προστατευτεί η χώρα ώστε να μην θεωρηθούν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο ως μέρος δαπανών και να επιβαρύνουν έτσι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης».